Home » Razno » Mlijeko i vitamini

Mlijeko i vitamini

Svakog dana jedna čaša

Potrošači uglavnom znaju da je mlijeko bogato kalcijumom, ali to ni iz bliza nije sve. Novije analize pokazuju da mlijeko sadrži više hranjivih sastojaka nego što se prije mislilo. Mjerenja su pokazala da su osobito važne količine joda i selena.
Švedska nacionalna prehrambena administracija preporučila je pijenje pola litra mlijeka na dan, čime se može zadovoljiti znatna količina preporučenih dnevnih količina 14 od 18 vitamina i minerala. Mlijeko je dakle prirodno „snažno piće“. Ono ostaje najvažniji izvor kalcijuma jer ga toliko nema ni jedan drugi prehrambeni izvor, izuzev kiselih mliječnih proizvoda i jogurta. Neki drugi mliječni proizvodi tokom prerade izgube dio nutritivnih sastojaka, a mlijeko (svježe-pasterizovano) zbog vrlo „nježne obrade“ sastojke ne mijenja.

Dostupne informacije o sastavu vrlo su važan temelj za kvantitativne studije prehrane ljudi, njihova primjena može pomoći pri upravljanju bolestima i u preporučenim individualnim i populacijskim dijetama. Na sastav mlijeka utiču pasmina, načini ishrane krava, sezonske promjene, okolina, sastav i frekvencija muže. Na sadržaj hranjivih materija u mliječnim proizvodima utiču i različite temperature toplotne obrade, različite prerađivačke tehnike, preraspodjela sastojaka između masti i vodene faze, a tu je i uticaj različitih starterskih kultura na neke vitamine topive u vodi.

Mlijeko ne sadrži značajne količine gvožđa, vitamina C, vitamina E i folne kiseline. Gvožđa ima u mesu i lisnatom zelenom povrću. Vitamina C ima u povrću i voću. Vitamina E ima u masnim ribama, uljima, orasima i cerealijama. Folnu kiselinu najčešće nalazimo u lisnatom zelenom povrću i jetri, jajima, mesu i hljebu. Za ostale sastojke se brine mlijeko!

* JOD je važan, jer nas čini sigurnim da s njim imamo energije učiniti sve što želimo. Vrlo je važan za metabolizam, da naše tijelo može „uzeti“ sve što pojedemo i pretvoriti to u energiju, kako bismo mogli pravilno funkcionisati. Djeluje povezano sa selenom.

* VITAMIN D potreban je za naš kostur cijelog života. Prvo ga do 25. pomaže sagraditi što jačim, potom ga zadržati jakim, suzbijati gubitak kalcijuma (dekalcifikaciju) i krtost kostiju sve dok živimo. Uobičajen je u vitaminima obogaćenom niskomasnom mlijeku. Aktivan je zajedno s kalcijumom i fosforom.

* KALCIJUM sa magnezijumom određuje ritam srca. Najvažniji je materijal za izgradnju kostiju. U organizmu je važan odnos kalcijuma i magnezijuma, a djeluje povezano s vitaminom D.

* NIACIN, vitamin B3 potreban je za normalno funkcioniranje nervnog sistema. Djeluje povezano s tiaminom, riboflavinom, vitaminom B6, folnom kiselinom i vitaminom A.

* MAGNEZIJUM je vrlo važan da mišići rade efikasno. Djeluje i mora biti u odnosu s kalcijumom.

* VITAMIN B12 reguliše nervni sistem.

* FOSFOR jača zube, čini ih trajnijima. Mora biti u odnosu sa kalcijumom i djeluje s vitaminom D.

* VITAMIN A pomaže da vidimo ljepotu svijeta, na svjetlu i u mraku. Ponekad se čudimo kako djeca odrastu, a i tada se uz njegovu pomoć tijelo obnavlja.

* CINK pomaže stvaranju novih ćelija kod đece i odraslih. Djeluje i mora biti u odnosu s bakrom. Zaslužan je za nježnu meku kožu, blistavo lice, privlačan osmijeh.

* RIBOFLAVIN, VITAMIN B2 dobar je za kožu, brzo đeluje pri upalama, osobito oko usta. U organizmu sarađuje s niacinom, tiaminom i vitaminom B6.

* KALIJUM kontroliše balans tečnosti tako da tijelo stalno ima oko dvije trećine vode, ni više ni manje! Pomaže nam održati „hladnu glavu i toplo tijelo“. Važan je njegov odnos s natrijem.

* TIAMIN, VITAMIN B1 potreban je za pretvaranje ugljenih hidrata iz hrane u energiju. Tiamin šalje energiju prije svega mozgu, opskrbljujući nas vitalnošću. Važan je odnos B1 s riboflavinom, niacinom i vitaminom B6.

* SELEN je antioksidant koji jača imunološki sistem i štiti nas od prehlada i prebrzog starenja. Svi njegovi oblici u mlijeku nisu još posve poznati.

* VITAMIN B6 ima sličnu ulogu kao jod, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Ona prenose kiseonik drugim ćelijama u tijelu, dajući im energiju potrebnu ćelijama, kako bismo mogli obavljati svakodnevne aktivnosti. Djeluje s tiaminom, niacinom i riboflavinom.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*