Home » Lov » Lisica kao kućni ljubimac

Lisica kao kućni ljubimac

Moguće je

Ljubimac, zašto da ne?

Lisica spada u red životinja koje su najnepovjerljivije. Živi uglavnom sama i teško joj je prići. Ako se uspije doći do nekog primjerka to su najčešće napušteni i ostavljeni mladunci.

Mlada lisica ne zahtjeva neke posebne uslove držanja, pa se stoga može smjestiti u neki ograđeni dio dvorišta ili kavez. Imajući u vidu da joj je hrana u prirodi raznovrsnija i da je u prirodi instinktivno nabavlja, to i njena ishrana u domaćim uslovima treba da bude što različitija. S obzirom da spada u mesoždere, omiljena hrana su joj meso i kosti, ali rado bi pojela i ono što ostane iza svakodnevnog obroka. Nije probirač ni u prirodi ni u domaćim uslovima.

Ako se mlada lisica gaji u zimskom periodu onda se uzgajači moraju pobrinuti da je zaštite od rahitisa koji bi mogao deformisati lisicu i ostaviti traga na njenom daljem razvoju. Ovo se postiže tako što se hrani dodaje vitamin D i kalcijum.

Dosadašnja iskustva naših ljubitelja životinja govore i potvrđuju da se mlada lisica može pripitomiti, pa čak i biti umiljata kao pas. Ipak, krv nije voda i postoji opasnost da lisica osjeti potrebu da pobjegne. Bez obzira koliko je pripitomljena, neophodno je lisicu držati podalje od živine.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*