Home » Stočarstvo » Korpulentna ljepotica

Korpulentna ljepotica

Brama

Izuzetno krupna živina

Ukrasna kokoška brama vodi porijeklo iz Indije (ime je skraćeno od Bramaputra). Kasnije je prenijeta u Ameriku, gdje je strogom selekcijom i ukrštanjem dobijen današnji izgled brame. Pri selekciji ove rase najviše je vođeno računa o visini i težini, zanemaren je kvalitet mesa i nosivost. Zbog tih loših osobina bramu ne možemo svrstati u privrednu rasu. Ona se danas gaji isključivo zbog njenog lijepog izgleda.

Danas se brama javlja u tri boje – svijetla (najrasprostranjenija i po mnogima najljepša), tamna i jarebičasta.

Brama spada u najkrupniju rasu živine, koke mogu biti teške 4-6 kg, a pijetlovi 5-7. Pijetao može da naraste do 75 cm, dok su koke nešto niže.

Pošto je svijetla brama najrasprostranjenija i najpoznatija, evo i njenog opisa: Tijelo je dobro obraslo perjem, koje nije rastresito i prijanja uz tijelo. Noge i prsti koji su snažni, sa spoljne strane su obrasli perjem i stvaraju takozvane gaće. Vrat je jak i srednje dužine obrastao perjem, koje je crne boje sa bijelim rubovima. Glava je u odnosu na tijelo mala, sa snažnim i malo povijenim kljunom. Na glavi se nalazi grašasta kresta, crvene boje. Oči su joj u karakterističnom položaju, kao kod grabljivice. Lice brame je slabo obraslo perjem, skoro golo, a svjetlo crvene je boje. Podbradnjaci su relativno mali, u odnosu na veličinu i takođe crvene boje. Brama ima izrazito široka prsa koja su malo ispupčena. Krila su mala i dobro pripijena uz tijelo. Rep joj je srpast, srednje veličine, obrastao crnim perjem sa bijelim ivicama. Istim takvim perjem su još oivičene gaće na nogama. Sa njenom veličinom i izgledom brama stvarno djeluje impozantno.

Brama godišnje snese maksimum oko 100 jaja prosječne težine oko 58 grama. Brama se ne preporučuje kao kvočka jer zbog svoje težine zna biti veoma trapava pa se zna desiti da piliće koje izlegne izgazi i udavi. Zato je bolje njena jaja staviti pod kokošku neke druge rase ili u inkubator.

Bramu treba gajiti u nešto većim prostorima, isto tako sjedala treba da budu nisko postavljena, jer brami je zbog težine nemoguće da se popne na visoka sjedala. Miroljubive je naravi i može da se drži sa drugom živinom. Ishrana je potpuno ista kao i kod ostale živine. Jedina razlika je u tome što ona jede mnogo više od drugih rasa živine tako da su i troškovi ishrane veći. Međutim, ti troškovi su zanemarivi u odnosu na ljepotu ove živine.

Facebook Komentari

4 komentara

  1. Ne znam zasto, ali mi se IZUZETNO dopao naslov 🙂

  2. dejane reci mi da li znas gde mogu brame da se nabave.

  3. dali bi moglo da se zeme jaja i koliko kosta

  4. Prekrasna, meni je čovjek prodao "Brame" koje su manje od mojih nesilica mađarica! 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*