Home » Razno » Kokošje jaje – kvalitet za male pare

Kokošje jaje – kvalitet za male pare

Napisala: Dr Irena Colić-Barić

Sedmična porcija

Zdrave osobe bez rizičnih faktora mogu jesti 3-4 jaja sedmično, osobe sa hiperlipidemijom ili više rizičnih faktora do 2 jaja sedmično, a osobe sa aterosklerozom moraju slijediti strože kriterijume ishrane

U komercijalnom smislu pod pojmom jaja podrazumijevaju se svježa kokošja jaja iako postoje i druga. Od kada se tačno jaja koriste u ljudskoj ishrani ne zna se, ali prema nekim podacima, Egipćani i Kinezi uzgajali su nosilje još 1400 g. p. n.e., a Evropljani 600 g. p. n.e. ; u novi svijet jaja je donio Kolumbo tek 1494. godine.

S obzirom na tako dugu upotrebu jaja su postala nerazdvojiv dio kulture mnogih naroda. U Francuskoj mladenci jaja razbijaju na kućnom pragu za sreću i mnoštvo zdrave djece. Prije pojave hrišćanstva jaja su farbana u čast dolaska proljeća, a dolaskom hrišćanstva dio su običaja vezanih za Uskrs, označavajući novi život. Neprimjeren način života, loše prehrambene navike i sve veći broj oboljelih od nezaraznih hroničnih bolesti na našim prostorima pridonijeli su krivom pogledu na ulogu jajeta u prehrani oboljelih, ali i zdravih osoba. Naučna saznanja, međutim, pokazala su da jaje u ishrani nije uzrok povećanom holesterolu u krvi, pojavi bolesti koronarnih krvnih žila i nekih vrsta raka.

Međutim, je li to zaista tako?

Prosječna masa jajeta je oko 60 g, a energetska vrijednost oko 80 kcal. Glavni dio čini voda, ali važan je udio bjelančevina (6 g) i masti (6 g). Jaje sadržava i minerale poput kalcijuma, bakra, kalijuma, natrijuma, selena, fosfora i cinka te vitamine B skupine i vitamine A, K i E. Takođe je jedna od rijetkih namirnica koja u prirodnu obliku sadržava i vitamin D. Osnovno je obilježje jajeta visoka prehrambena vrijednost.

Osim što sadrže bjelančevine (albumine), jaja sadrže i najbolji mogući odnos prijeko potrebnih aminokiselina koje organizam ne može sam sintetizovati. Po biološkoj vrijednosti bjelančevine ribe ili mesa imaju samo 74-76% vrijednosti bjelančevina jajeta. Stoga je bjelance tvrdo kuvanog jajeta dobro došlo, posebno u dijetoterapiji, a tvrdo kuvano jaje dio je lagane hranjive večere. Masti ima uglavnom u žumancu i samo je četvrtina zasićenih, a ostatak su nezasićene masti i fosfolipidi.

Holesterolska bomba

Pažnja - holesterol

Udio holesterola u jednom je jajetu oko 215 mg, pa u poređenju sa dopuštenim unosom od najviše 300 mg dnevno za odrasle, jasno je zbog čega se žumance smatra „holesterolskom bombom“. Međutim, zaboravlja se da kod zdrave osobe uneseni holesterol uglavnom nije odgovoran za rast holesterola u krvi, već zasićene masne kiseline, a njih u jajetu ima malo. One omogućavaju veću resorpciju holesterola u crijevima i znatno povećavaju nivo holesterola u krvi, a nezasićene masne kiseline i dijetalna vlakna usporavaju i otežavaju njegovu resorpciju.

Osim toga, jaje sadrži i lecitin koji djelimično neutrališe učinak holesterola. Istovremeno, holesterol je esencijalni metabolit, važan za izgradnju ćelijskih membrana, za sintezu hormona i vitamina D. Jetra samostalno sintetiše potrebne dnevne udjele holesterola (600-1500 mg na dan) i smatra se da je samo 20 % ukupne količine holesterola u tijelu dobijeno iz hrane.

Nastanak ateroskleroze zato treba povezati s više faktora, od načina života, do metaboličkih i drugih tjelesnih specifičnosti. Osobe koje uživaju alkohol i duvan ugroženije su, kao i osobe koje su tjelesno neaktivne i imaju povećan unos kalorija i masti, ili povećanu tjelesnu masu, krvni pritisak i trigliceride u krvi, pa bi trebalo smanjiti unos namirnica životinjskog porijekla i povećati unos žitarica, svježeg povrća i voće. Zdrave osobe bez rizičnih faktora mogu jesti 3-4 jaja sedmično, osobe s hiperlipidemijom ili više rizičnih faktora do 2 jaja sedmično, a osobe s aterosklerozom moraju slijediti strože kriterijume ishrane.

Neslavna grupa poznatih alergena

Jaje, međutim, uz mlijeko i kikiriki pripada neslavnoj skupini namirnica poznatih alergena. Te tri namirnice čine 75 % svih alergija. Alergija, posebno na bjelance, sve je češća kod djece, a simptomi se uglavnom javljaju na koži (urtikarije, svrab uz crvenilo ili bez crvenila kože) i sistemu za disanje. Kod takvih osoba jaja su nepoželjna, pa treba isključiti iz ishrane i sva jela koja sadrže jaja.

Jaja u ishrani takođe se smatraju rizičnim faktorom za različite vrste raka probavnog sistema, ali i raka jajnika, bubrega, prostate i mokraćnog mjehura.

Stoga je i kod jaja posrijedi samo količina. U raznovrsnoj, umjerenoj i uravnoteženoj ishrani i jaja imaju važno mjesto među namirnicama jer su izvor najkvalitetnijih i najjeftinijih proteina.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*