Home » Razno » Kastracija pasa i mačaka

Kastracija pasa i mačaka

Korisno i poželjno

Kastracija je operativno uklanjanje reproduktivnih organa mužjaka, i to testisa. Najčešće se obavlja kod mačaka, ali može i kod pasa, kunića i drugih mužjaka-kućnih ljubimaca. Preporučujemo je iz nekoliko razloga: kontrole populacije neželjenih životinja, medicinskih i promjene u ponašanju životinje poslije kastriranja. Bez obzira na razlog, mnoga neželjena stanja i karakteristike u životinja uzrokovani su muškim polnim hormonom-testosteronom, koji se stvara u testisima.
Najbolje vrijeme za kastriranje mačka je oko 10 mjeseci starosti ili više, iako se sada već u svijetu ide na ranije uzraste, a to je 4,5 ili 6 mjeseci. Statistički je dokazano da nema neke razlike u pojavi bolesti (npr. mokraćni kamenci) u mužjaka koji su kastrirani u ranijem uzrastu od onih kasnije. Nema razlike ni u tjelesnom, fizičkom i psihičkom razvoju.
Psi se najčešće kastriraju kad napune pola godine života. Kastracijom se dobija pravi kućni ljubimac, jer se njom smiruje agresivnost pasa.
Kastracija poboljšava i ponašanje životinje. Na primjer, smanjuje agresivnost, koju izaziva testosteron, posebno prema drugim mužjacima. Uklanja neugodno obilježavanje okoline mokraćom. Kastrirani mužjaci manje su osjetljivi na miris ženke u tjeranju, pa manje i lutaju.
Medicinski su razlozi za kastraciju: manje tjelesnih povreda, koje su katkad i gnojne rane jer se mužjaci manje bore za svoju teritoriju; kontrola genetskoga koda, kao i izbjegavanje raka testisa koji je čest kod starijih pasa, kao i tumora prostate i tumora u analnoj regiji.
Suprotno rasprostranjenom mišljenju, kastrirani psi neće postati debeli. Svaki pas se mora kretati i imati dobro izbalansiranu ishranu. Kako pas stari, manje se kreće i potrebno mu je manje hrane. Šanse za duži život se povećavaju kastracijom. Ukoliko se pravilno hrani, pas se neće udebljati. Svi policijski, vojni psi i psi vodiči slijepih osoba su kastrirani i izvrsni su radni psi i uravnotežene životinje.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*