Home » Voćarstvo » Burad i čišćenje

Burad i čišćenje

Vinski podrum

Pri formiranju cijene vina je jedan od bitnih faktora i ambalaža, pa se treba obratiti pažnja na burad i posvetiti im pažnju da bi što duže i bolje služila, a samim tim sa dugovječnijim buradima i proizvodnja postaje rentabilnija. Kao što se zna, vino prodire u bure do određene dubine i zato je potrebno prije svakog punjenja odstraniti prethodne uticaje.
Da biste bure od crnog osposobili za čuvanje bijelog vina, najprije odstranite vinski kamen, pa operite 5 postotnom sonom kiselinom, isperite hladnom vodom i na kraju 1 postotnom vinskom kiselinom.

Takođe, bure od crnog vina možete osposobiti za bijelo upotrebom hipermagana – 10 grama na 100 litara hladne vode. Također se uspjeh postiže ispiranjem bureta s 5 – 10 postotnim natrijumovim karbonatom. Ako bi to bilo nedovoljno, dodatno se ispire sa 2,5 postotnom sumpornom kiselinom kojoj smo dodali i gram/l kalijimovog permanganata. Nakon toga se bure ispira vodom, ponovno ispira sa 10 postotnim natrijumovim karbonatom, vodom, iscijedi se i zasumpori. Radi još veće sigurnosti može se tako pripremljeno bure za bijelo vino parafinisati.

U pripremi sumporne kiseline treba uvijek kiselinu postupno dodavati vodi uz neprestano miješanje. Obrnuti postupak bi izazvao zagrijavanje i prskanje, poput malih eksplozija izazivajući sagorijevanje gdje je pala i najmanja kap kiseline. Za to je, uz sve zaštitne mjere, neophodan i neprestan oprez.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*