Home » Aktuelnosti » Slavlje puno uspomena

Slavlje puno uspomena

U Zagonima kod Bijeljine

Navršilo se 150 godine od početka rada Osnovne škole u selu Zagonima kod Bijeljine, jedne od najstarijih u sjeveroistočnoj Bosni. Mještani ovog pitomog sela su na najljepši način proslavili ovaj veliki jubilej, prebirajući uspomene na djetinjstvo, prvi bukvar, učenje prvih slova… Sa sjetom su pominjana imena onih koji više nisu među živima.

Svečanosti su započele u subotu 25. septembra sportskim takmičenjima današnjih učenika. Iste večeri u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini promovisana je monografija sela Zagoni čiji je autor Branko Matić, prosvjetni radnik rodom iz ovog sela. On je umro prije tačno deset godina, a njegovo nezavršeno djelo, na kojem je radio skoro cijelog svog života, dopunili su i za štampu priredili njegova braća Radoslav i Risto Matić. Na odlično posjećenoj promociji, velika sala Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ u Bijeljini bila je popunjena do posljednjeg mjesta, o ovoj monografiji govorili su Predrag Vasić, profesor istorije i jedan od recenzenata, Vesna Rajić, kćerka pokojnog Branka Matića i Risto Matić, ugledni bijeljinski profesor, koji je najviše zaslužan što se ova knjiga pojavila pred sudom čitalaca. Promociji koja se desila u predvečerje velikog jubileja prisustvovali su brojni mještani Zagona koji danas žive u najrazličitijim krajevima bivše nam države, ali i u nekim evropskim zemljama.

Na dan centralnog slavlja u seoskoj crkvi, takođe sa izuzetnom tradicijom, služena je liturgija, a potom je održan parastos umrlim, poginulim i nestalim đacima i nastavnicima škole u Zagonima. Pred spomenikom poginulim borcima u ratu od 1992. do 1995. godine govorio je Đoko Pajić, borac i otac poginulog borca u ovom ratu. Potom su položeni vijenci i cvijeće na spomenik.

U prostorijama škole otvorena je izložba dokumenata koji svjedoče o bogatoj istoriji škole, koja je dala značajan doprinos širenju pismenosti i obrazovanju u ovom kraju.
Uslijedila je svečana akademija na kojoj je brojne goste, prosvjetne radnike, bivše i sadašnje učenike u ime sela domaćina pozdravio Gavrilo Antonić, predjednik Mjesne zajednice i predsjednik Odbora za organizaciju obilježavanja ovog jubileja. Potom je učesnike svečanosti pozdravio izaslanik episkopa zvorničko tuzlanskog Gospodina Vasilija proto Slavko Maksimović iz Brčkog, inače bivši učenik ove škole.

Batan i Risto

O istorijatu škole u Zagonima, koja danas radi kao Područna škola Osnovne škole „Dositej Obradović“ u susjednom selu Suvom Polju, govorio je Jovan Davidović, direktor ove obrazovne institucije. On je posebno naglasio veliku ulogu brojnih generacija učitelja koji su u ovom selu učili djecu i širili obrazovanje i kulturu. Tako su Radovan i Borka Batanović u ovom selu proveli punih dvadeset godina, a za samopregoran rad selo je svojevremeno predložilo učitelja Radovana za priznanje jugoslovenskog nivoa „najdraži učitelj“, koje je i dobio. Ovaj bračni par je doputovao iz mačvanskog sela Ribari gdje sada provode penzionerske dane na slavlje u Zagonima. Brojni bivši učenici su im iskazali posebno poštovanje i pažnju. Sa najstarijim prisutnim bivšim učenikom škole slavljenika Ristom Marjanovićem, učitelj Batanović je otkrio spomen ploču na zgradi škole (na slici).

Na svečanosti u selu Zagonima govorio je i načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić posebno naglašavajući angažovanje lokalne vlasti na stvaranje što povoljnijih uslova za razvoj obrazovanja u bijeljinskoj opštini.

Cijelu svečanost u Zagonima pratio je i veoma kvalitetan i obiman kulturno umjetnički program. Pored učenika iz Zagona i Suvog Polja, u programu su učestvovali reprezentativni hor „Srbadija“ iz Bijeljine pod dirigentskom palicom mr Jelene Trakilović, učenici Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Ugljevika, Srpsko kulturno umjetničko društvo „Semberija“ iz Bijeljine, vokalno instrumentalni sastav „Boemi“ iz Loznice te izvorna narodna grupa iz Zagona.

Neki novi klinci

Danas Osnovna škola u Zagonima ima samo 28 učenika (na slici sa današnjim učiteljicama Jovankom Vanjek i Zdravkom Kurtović). Na sreću, broj prvačića ima blagu tendenciju rasta. Jer, hroničari su zapisali da je u prvi razred školske 2006/2007 godine upisala se samo djevojčica Gorica Marković i ona je u stopedesetogodišnjoj istoriji ove škole jedini đak bez ijednog školskog druga i drugarice iz istog razreda.

Imajući u vidu da je posljednjih godina izgrađeno više infrastrukturnih objekata, posebno je mnogo urađeno na asfaltiranju puteva, kvalitet života u selu Zagonima je značajno poboljšan pa se s pravom treba nadati da se slučaj Gorice Marković nikada neće ponoviti u ovom selu i ovoj školi.

O istoriji Osnovne škole u Zagonima možete pogledati opširniji prilog pod naslovom „Kada je Stefan Spasojević školu učio“.

Facebook Komentari

One comment

  1. postovanje i dobar dan svim stanovnicima zagona.svidja mi se selo i volio bih da kupim kucu i zemlju.zelio bih da znam dali ima skola do osam razreda u selu jer imam troje male djece. pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*