Home » Razno » Savjeti pri korišćenju kuhinjskih aparata

Savjeti pri korišćenju kuhinjskih aparata

Za seoske domaćice

Ne grijte rernu bespotrebno. Nije je potrebno prethodno grijati, osim za jela koja zahtijevaju visoku temperaturu i jela koja se polagano pripremaju.

Kuvajte kompletne obroke. Istovremeno možete kuvati nekoliko jela jer tako štedite velike količine energije i – vlastito vrijeme.

Za podgrijavanje poslužite se mikrotalasnom pećnicom. Pripremite li jelo u mikrotalasnoj pećnici, dok je još topla, iskoristite je za podgrijavanje ostalih jela.

Koristite poklopac. Poklopljena posuda pri kuhanju štedi energiju, novac i vaše vrijeme. Kuvanjem bez poklopca nepotrebno se potroši oko 30 posto toplote.

Ringlu isključite prije kraja kuvanja, jer ringla akumulira izvjesnu količinu energije koju takođe možete iskoristiti.

Ne otvarajte bez potrebe

Ne otvarajte često vrata rerne – pri svakom otvaranju snižavate temperaturu u rerni za oko 15 stepeni Celzijusovih.

U rerni možete kuvati više jela odjednom.

Koristite rernu za podgrijavanje jela – brže, uz manju potrošnju električne energije, jela se ravnomjernije podgrijavaju.

Upotrijebite posudu koja posve pokriva električnu ploču. Koristeći onu koja je samo tri centimetra manja od električne ploče nepotrebno se potroši oko 30 posto električne energije.

Pri kuhanju upotrijebite što manje vode; na primjer, kuhajući povrće u posudi od jedne litre potrebno je samo 1/8 do 1/4 vode.

Mašinu za pranje posuđa uključite kada je puna. Pranje malih količina nekoliko puta tokom dana i nepotrebno korišćenje električne energije i vode povećat će mjesečna davanja.

Frižider podesite na temperaturu od 3 do 5 stepena Celzijusa jer je tada najekonomičniji.

Ne stavljajte tople posude u frižider.

Ne otvarajte nepotrebno vrata frižidera. Priliv toplog zraka ne samo što će povećati mogućnosti kvarenja namirnica nego će povećati i potrošnju električne energije.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*