Home » Stočarstvo » Priprema sira za tržište

Priprema sira za tržište

Tržište sve zahtjevnije

U nemogućnosti da prodaju mlijeko po povoljnim cijenama sve više seoskih domaćinstava se opredjeljuje za samostalnu preradu i doradu mlijeka. Taj posao obično obavljaju mlađe seoske domaćice. One na taj način unovčavaju svoj rad i finalizujući proizvodnju dolaze do boljih finansijskih rezultata, što se, svakako, povoljno odražava na ukupnu ekonomiju domaćinstva.

Sir je jedan od najčešćih mliječnih proizvoda u mnogim seoskim domaćinstvima u Republici Srpskoj. Proizvodnja se ne obavlja na stari način „kako su to radile naše bake“ nego se primjenjuju savremenije tehnologije. Mnoga domaćinstva su obezbijedila i nešto savremenije opreme pa se dobijaju sirevi veoma dobrog kvaliteta i najžešće su kvalitetniji od onih industrijskih proizvedenih.

Međutim, sir je roba koja se mora kvalitetno pripremiti za tržište, a to podrazumijeva kvalitetno pakovanje, rezanje i čuvanje.

Sir se na tržištu pojavljuje u odgovarajućoj ambalaži za pojedine vrste i tip sira. Najbolje da se stavlja u promet u originalnom pakovanju i tada je deklaracija obavezna. Ona mora da ima podatke o sadržaju mliječne masti u suvoj materiji, a za topljeni sir, proizvode od topljenog sira ili sirne namaze, kojima su dodate druge namirnice kao npr. začini, šunka, gljive i sl. navode se i podaci o tim namirnicama. Najbolje je da analizu sira izvrši za to ovlaštena institucija pa da se na bazi dobivenih podataka oštampa naljepnica sa svim potrebnim podacima. U tom slučaju nikako se kasnije ne bi moglo odstupati od sastava i tehnologije za sir koji je bio na analizi. Jer, svaka promjena bi onda bila neka vrsta obmane potrošača.

Deklaracija na upakovanom siru mora svakako imati i rok trajanja. To je veoma bitan podatak za svakog kupca.

Način rezanja sira je od posebnog značaja za kupce, bilo da je riječ o stalnim kupcima koji dolaze „na prag“ ili na pijacu. Posebno je to bitno ako se sir prodaje ugostiteljskim objektima, bolnicama i sličnim kupcima. Da bi se olakšalo manipulisanje sirom (vaganje i dr.) uvijek treba imati kod sebe drveni podložak – higijenski besprijekornu daščicu, nož za rezanje, takođe besprijekorno čist, ili ako se radi o ozbiljnijim količinama mašinu za rezanje. Za rezanje sira u kriške mogu se upotrijebiti i mašine za rezanje suhomesnatih proizvoda. Debljina kriške tvrdih sireva treba da bude usklađena sa zahtjevima najvećeg broja kupaca, obično od jednog do četiri milimetra.

Optimalni uslovi čuvanja, skladištenja i prodaje sira zavise od vrste i tipa. Najčešće je to temperatura od 0 do 15 stepepeni Celzijusa i vlaga od 75 do 90 odsto. Ako se sir čuva u rashladnim vitrinama temperatura treba da bude četiri do osam stepeni Celzijusa.

Ne smije se zanemariti estetski izgled sira. Jer, i najkvalijetniji sir loše i neuredno upakovan, nepravilno čuvan (čistoća je najbitnija) i kako bilo izložen, teško će privući pažnju kupaca.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*