Home » Pčelarstvo » Pčelinjak u oktobru

Pčelinjak u oktobru

Jesen

Pčelar u oktobru ima sve manje posla na pčelinjaku, ali zato u košnici traju intenzivne pripreme za zimovanje. Hladniji dani unose znatne promjene u život pčelinje zajednice. Oktobar je mjesec kada se izvodi posljednje leglo, ili se polaganje jaja svodi na najmanju mjeru. Tada su pčele najmirnije, a izleti sve rjeđi. Vrše se posljednje pripreme za zimske dane. Ako pčelinje gnijezdo nije preuređeno do oktobra, krajnje je vrijeme da se to obavi. Kod jakih pčelinjih društava sa dosta meda, kad su krajnji ramovi ispunjeni medom više od polovine, tu nije potrebno preuređivanje. Ako to nije slučaj, treba ocijeniti veličinu gnijezda i suvišan prostor odvojiti, što svako radi na svoj način. Obezbjeđivanje dovoljno hrane je glavni uslov za uspješno prezimljavanje pčela. Raspodjela meda u košnici i između košnica, ako već nije urađena, sada je krajnji rok. Pored dovoljno hrane u košnici, društvo – pčelinja zajednica mora biti zdrava i matica mlada, da bi uspješno prebrodila zimu.

Takođe, treba srediti pčelinjak. Sve košnice dovesti u red. Pregledati postolja na koja su postavljene. Dotrajalo popraviti i zamijeniti. Košnice moraju biti stabilne i blago nagnute prema letu, kako se voda ne bi zadržavala u košnici. Ovo je pravo vrijeme da se košnice mirno ofarbaju da bi im se produžio vijek trajanja. Poklopci (krovovi) takođe se pregledaju, zamjenjuju se i sl. U košnici je potrabno pravilno regulisati ventilaciju i provjetravanje. Vlaga nanosi velike štete u periodu mirovanja pčelinjih društava.

Na pčelinjaku i oko njega pokositi travu i korov da ne bi došlo do pojave raznih štetočina koje uznemiravaju pčele. Izvršiti uzimljavanje društava sa rezervnim maticama i nukleusima. Djelimično uzimiti i ostala društva (zavisno od vremena). Pčelinjak treba zaštiti od jakih vjetrova. Ako je oktobar topao, mogu se obaviti svi poslovi koji su ostali iz prethodnih mjeseci. Izvršiti uskladištenje sanduka i ambalaže. Pretopiti saće i zaštiti ga od moljca.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*