Home » Aktuelnosti » Niko kao Dragan Džida

Niko kao Dragan Džida

Poljoprivredna izložba u Rogatici

Rogatica - uzoran domaćin

Dragan Džida, ugledni poljoprivrednik sa Borika, imao je najbolju kravu na ovogodišnjoj Poljoprivrednoj izložbi u Rogatici, četrdeset šestoj po redu. Ovaj vrijedni domaćin je i vrhunski proizvođač krompira. Za svoje proizvode dobio je više priznanja. On najbolje dokazuje ličnim primjerom da se i u brdsko-planinskim uslovima može lijepo živjeti od poljoprivredne proizvodnje.

Najbolju steonu junicu na izložbi imao je Zoran Ristović iz sela Zahrida kod Rogatice, a najbolju junicu do godinu dana starosti izložio je Milenko Borovčanin iz Novog Sela kod Sokoca.

Na tradicionalnalnoj izložbi stoke u Rogatici izlagao je 21 uzgajivač goveda. Oni su izložili 40 prelijepih grla pokazujući da govedarstvo u ovoj regiji ima perspektivu i da vrijedi ulagati u tu granu poljoprivrede. Na izložbi su izlagali i proizvođači kajmaka te proizvođači krompira. Nagrade su uručene četvorici vrsnih proizvođača krompira. Prva nagrada pripala je Udruženju poljoprivrednih proizvođača „Solanum-produkt“ iz Rogatice.

Među izlagačima su bili još pčelari, proizvođaču sušenog voća, sakupljači i proizvođači ljekovitog bilja, a viđeni su i predmeti kućne radinosti koje je izložilo Udruženje žena „Snop“ iz Rogatice. .

Zanimljivo predavanje o proizvodnji romanijskog kajmaka održala je prof. dr Natalija Dozet, koja je naglasila da ovaj autohtoni proizvod ima specifične karakteristike i ukus pa mu je obezbiježen lakši plasman na tržištu nego mnogim drugim proizvodima. Planinski pašnjaci u ovoj regiji su bitan preduslov za proizvodnju kajmaka i tu prirodnu prednost treba znalački iskoristiti. Od ukupno 20 izloženih uzoraka romanijskog kajmaka pet je ocijenjeno kao „ekstra klasa“.

Tradicionalna poljoprivredna manifestacija u Rogatici održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*