Home » Aktuelnosti » Najbolja prepečenica iz Kostojevića

Najbolja prepečenica iz Kostojevića

U slavu dobre kapljice

„Stara sokolova prepečenica“ iz 1998. godine, proizvod preduzeća „R. B. Global“ iz sela Kostojevića kod Bajine Bašte, proglašena je za najbolju rakiju od 35 „mučenica“ koje su se našle pred stručnim žirijem Prvog internacionalnog festivala šljive i rakije u Ugljeviku. Ova rakija je proizvod porodice Bogdanovića, a ime je dobila po Soko gradu. Drugo mjesto pripalo je rakiji „Stenlej“ Darka Miloševića iz Ugljevika, a treće njegovom susjedu Svetozaru Ostojiću za šljivovu prepečenicu.

Pored rakije i proizvoda od voća izloženi su stari kazani, a održano je takmičenje u zdravicama. Pobijedio je Petar Zelenović ispred Neđe Simikića i Zdravka Živanovića.

U Ugljeviku je održan i dvodnevni seminar u čijem radu je učestvovao Vid Kopanja, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Učestvujući u radu ovog skupa on je istakao da Vlada Republike Srpske posljednjih godina ulaže značajna sredstva u unapređenje voćarstva kako bi ovu granu poljoprivrede približila evroskom nivou. Samo za posljednje tri godine povećan je za trećinu obim proizvodnje voća i povrća u Republici Srpskoj. Godine 2007. proizvodnja voća i povrća je bila 20, a godinu dana kasnije 30 hiljada tona.

– Samo ove godine Ministarstvo je do sada izdvojili 1,65 miliona konvertibilnih maraka za razvoj voćarstva tako da smo bogatiji za 640 hektara novih voćnjaka – istakao je Vid Kopanja.

Govoreći o proizvodnji šljive u podmajevičkom kraju prof. dr Vojislav Trkulja, šef Zavoda za zaštitu bilja Poljoprivrednog instituta u Banjoj Luci, je naglasio da se šljiva iz ovih krajeva uspješno plasira na zahtjevno rusko i njemačko tržište, što najbolje ilustruje kvalitet proizvoda i efekte primjene savremenih tehnologija u voćarstvu. Ali, po njegovim riječima, tržišta se teško osvajaju a još teže zadržavaju bez stalnog usavršavanja i primjene savremene agrotehnike.

Manifestaciju u čast šljive i rakije u Ugljeviku uspješno su organizovali Udruženje voćara „Eko voće“ iz Tutnjevca kod Ugljevika, Administrativna služba opštine Ugljevik i Hotel „Energetik“ iz Ugljevika. Ukupno je bilo 30 izlagača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*