Home » Pčelarstvo » Bronzana medalja za zlatni livadski med

Bronzana medalja za zlatni livadski med

Drugi pišu: Snežana Tasić, Glas Srpske

Rajko Radivojac

ПРИЈЕДОР – Предсједник приједорског Удружења пчелара „Прва пчела“ Рајко Радивојац освојио је бронзано признање за квалитет ливадског меда на форуму пчелара у неколико словеначких градова.

Форум је организован под покровитељством Свјетске пчеларске организације Aпимондије уз учешће пчелара из 40 земаља. Истиче да му ово признање много значи, поготово јер је дошло у години која није била наклоњена пчеларима.

– У словеначком граду Семичу одржан је форум гдје је извршено свјетско оцјењивање меда. У категорији ливадског меда оцјењивано је више од 80 узорака. Учествовао сам само са једним узорком и добио бронзано признање за квалитет меда – рекао је Радивојац.

Он сматра да је скренуо пажњу свјетске пчеларске јавности на ресурсе којима располажу Приједор и Република Српска.

– Највеће признање за мене је то што сам достојно представио град на Сани и Српску – рекао је Радивојац и додао да је ово још једна потврда да можемо да произведемо мед врхунског квалитета.

– Било је пријављено око 600 узорака меда, али послије првог круга елиминације, тај број је преполовљен. Сензоричко оцјењивање извршила је тринаесточлана међународна комисија у чијем саставу су били еминентни стручњаци углавном из европских земаља – рекао је Радивојац.

Додаје да му у пчеларству помажу супруга и два сина. Без њихове помоћи, каже, тешко да би имао добре резултате, јер пчеларство захтијева да се послови одрађују квалитетно и на вријеме.

– Пчеларење, којим се бавим 17 година, је моја породична традиција. Љубав према пчелама сам наслиједио од деде Осте. Имам око 150 пчелињих друштава у Петровом Гају код Омарске. Производим цјелокупан асортиман пчелињих производа, све осим пчелињег отрова – истиче Радивојац.

Најдража награда

Радивојац је аутор књиге „Илустровани приручник за почетнике“, добитник је више признања за допринос развоју пчеларства. Поред тога, за квалитет меда добио је више златних и сребрних медаља на оцјењивању меда локалног карактера.

– Ово посљедње признање је ипак за класу испред осталих, јер је у питању оцјењивање под надзором Свјетске пчеларске организације. Зато волим да кажем да ми је ово једина бронза коју сам добио, али да она сија златним сјајем – рекао је Радивојац.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. Ovo zaslužuje pažnju i priznanje pčelara iz Republike Srpske!
    Čestitam!

  2. Mile Mandić

    Čestitke na na rezultatima . Gdje potražiti ilustovani priručnik za početnike

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*