Home » Pčelarstvo » Blisko prirodnom životu pčele

Blisko prirodnom životu pčele

Piše: Jan Remzi

Prirodni ambijent

Košnica se sastoji od unutrašnjeg i spoljašnjeg dijela. Unutrašnji dio je napravljen od 6,4 mm (1/4 inča) debelog materijala i čine ga nastavci kvadratnog oblika duboki 15,2 cm (6 inča) bez poklopca i poda, unutrašnjih dimenzija 22,9 cm (9 inča). Jedna strana svakog nastavka je napravljena od providnog materijala (sl. 1.).

Spoljašnji dio je napravljen od materijala debljine 25,4 mm (1 inč) ali u ovom slučaju nastavci imaju spoljašnje dimenzije od 35,6 cm (14 inča) (sl. 2). Donji dio spoljašnjeg dijela košnice je izmijenjen da uključuje 2 poprečne letve koje drže unutrašnji dio košnice a jedna strana osnove je pokretna radi posmatranja poda (sl. 3).

Unutrašnji dio košnice je postavljen na osnovu i sastoji se od 5 unutrašnjih tijela stavljenih jedno na drugo, jedna sekcija ima leto u obliku rupe. Daska kvadratnog oblika stranica 25,4 cm (10 inča) se stavlja na vrh da predstavlja krov unutrašnjeg dijela košnice (sl. 4).

Sličan broj spoljašnjih sekcija se sada stavlja preko unutrašnjeg dijela košnice sa jednom sekcijom koja takođe koja ima leto. Jedna daska kvadratnog oblika stranica 45,7 cm (18 inča) se stavlja na vrh da predstavlja krov (sl. 5).

Roj se stavlja u unutrašnji dio košnice i pušta da se prirodno razvija. Posmatranja mogu da se vrše uklanjajući gornje sekcije spoljašnjeg dijela košnice.

Pušta se da prođu približno 2 godine.

Uklanjajući spoljašnji dio košnice može da se posmatra položaj pčela u klubetu (sl. 6).

Društvo se zatim „skreše“ s vrha i odozdo koristeći žicu za sječenje sira i dio koji sadrži klube stavlja se na prazne sekcije unutrašnjeg dijela košnice (sl. 7. i 8).

Sekcije spoljašnjeg dijela košnice se zamijene i pušta se da prođe jedna godina.

Sve bolesti. štetočine i paraziti su prisutni ali su ispod praga za tretiranje.

Objašnjenje

Smatra se da će sljedeći faktori biti štetni za varou:

(1)  Oblik i položaj gnijezda sa leglom

(2)  Oblik saća, veličina i orijentacija ćelije

(3)  Odsustvo matične rešetke

(4)  Odsustvo dopunskog hranjenja

(5)  Položaj leta

(6)  Dodatni prostor ispod saća

Smatra se da će za pčelu biti od koristi:

(1)  Proizvodnja i korišćenje prirodnog saća za leglo svake godine

(2)  Odsustvo manipulacije i pregleda

(3)  Odsustvo svake potrebe da se unose strane materije

Gornje stavke su dovoljne da se pčelama dopusti da kontrolišu populaciju varoe do nivoa gdje i domaćin i parazit mogu zajedno da žive i napreduju.

Neprijatelja ćemo uništiti tako da od njega napravimo prijatelja.

Predlaže se da pčelari stvore takve uslove koji će pčelama dozvoliti da ispoljavaju svoje instinkte ili urođeno znanje do najvećeg stepena, bez ograničenja i smetnji.

Prevod sa engleskog:

Predrag Cvetković i

Oliver Mihajlović

Tekst je preuzet sa web stranice www.pcela.rs čiji je urednik poznati pčelar i publicista Predrag Cvetković iz Trstenika. Uz tekst je objavljena i sljedeća napomena urednika:

– Po riječima autora, ovaj rad predstavlja ideju o mogućem načinu pčelarenja vrlo bliskog prirodnom životu pčela i uz potpuno izostavljanje bilo kakvog tretiranja. Autor smatra da je ta ideja podložna mijenjanju od strane samih pčelara, prema njihovim uslovima i onih što se po njihovom mišljenju u to uklapa, kao i prema njihovom pristupu pčelarstvu. Predloženo je da se dodavanje novih, praznih sekcija vrši odozdo sa ciljem eliminisanja starog saća  ali se to vjerovatno može sprovesti i na neki drugi način (npr. odozgo).

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*