Home » Ratarstvo » Zaštita stočne repe od bolesti

Zaštita stočne repe od bolesti

Pripremljeno na osnovu opširnijeg teksta dr D. Lukića

Opasnost od pepelnice i pjegavosti

Od bolesti stočne repe najčešće su pjegavost lista i pepelnica. Proizvođači se moraju pobrinuti da ove bolesti otkriju blagovremeno i da ne dozvole da uhvate maha. Zaštita, dakle, mora biti blagovremena.

Pjegavost lišća stočne repe prepoznaje se po tome što se na naličju lista pojavljuju sivkaste navlake, a s gornje strane mrkocrvene pjege. One su obično okruglaste, prečnika dva-četiri milimetra. Razvojem bolesti broj pjega se povećava, dolazi do nihovog spajanja i sušenja dijelova lišća i otpadanja. Prvi simptomi primjećuju se krajem juna i početkom jula, a napad je moguć i u septembru pojavom rose. Suzbijanje se izvodi prskanjem preparatima „betafen 60“ i „impakt“ u količini 0,5 plus 0,5 litara po hektaru. Zatim, mogu da se koriste preparati na bazi kalaja:“brestanid“, „brestan“ i drugi, zatim na bazi bakra, razni organski fungicidi i sistemici.

Pepelnica stočne repe je bolest čijem razvoju pogoduje toplo vrijeme i izrazita suša. Može da izazove smanjenje prinosa i do 25 odsto. Javlja se češće na lišću polovinom jula. Simptomi su u vidu bjeličastih oaza na srednjem lišću. Jako zaraženo lišće žuti i otpada. U cilju suzbijanja ove bolesti primjenjuje se plodored, a od preparata koriste se oni na bazi sumpora – prah i koloidni sumpor, zatim organski fungicidi „impakt“, „rubigan“ i dr.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*