Home » Lov » Za tri godine uništio preko 200 lisica

Za tri godine uništio preko 200 lisica

Iz starih novina

Fridrih+Cigo=opasnost

Iz novosadskih „Lovačkih novina“ od 15. decembra 1966. godine prenosimo članak o lovcu Fridrihu Buhu iz Glavičica kod Janje, koji je bio specijalista za lov na lisice. Prilog je napisao Husref Muharemagić, na početku svoje novinarske karijere. On je kasnije postao veliki novinar i ugledni fudbalski sudija (sudio je čuvenu utakmicu između Hajduka i Crvene Zvezde i prekuinuo je na vijest da je umro Josip Broz Tito, predsjednik Republike Jugoslavije).

Nažalost, lovac Fridrih Buh i novinar Husref Muharemagić, nisu više među živima. Neka ovaj kratki tekst bude podsjećanje na njih.

Fridrih Buh, član Lovačkog udruženja „Podrinje“ u Janji, poznat je kao veoma dobar lovac. Međutim, on se u posljednje tri-četiri godine najviše opredijelio na uništavanje lisica i njihovih legala. U ovom poslu ima veoma dobar uspjeh. Za posljednje tri godine uništio je preko 200 lisica. Samo prošle godine Buh je uništio više od 70 ovih štetočina.

U lovu na lisice najviše mu pomaže njegov pas – jamar zvani Cigo, koji uvijek izlazi kao pobjednik u borbi s lisicama. Iz okolnih sela Obriježi, Batra, Ruhotine, Glavičica i Bjeloševca seljaci gotovo svakodnevno dolaze Fridrihu da ga obavijeste gdje se nalaze jazbine ove štetočine s kojom ovaj lovac uspješno izlazi na kraj.

Za uspješno uništavanje lisica Buh je više puta nagrađivan od Lovačkog društva „Podrinje“ iz Janje kao i od Saveza lovačkih društava Bosne i Hercegovine.

Facebook Komentari

One comment

  1. Idioti ubijaju lisice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*