Home » Lov » Vepar je bio brži!

Vepar je bio brži!

Istinite lovačke priče zabilježio Predrag Daničić

Izazov za lovca

Često u novinama gledamo fotografije i čitamo priloge o odstrijeljenim kapitalcima. Sve izgleda lijepo i jednostavno. Međutim, lov na divlje svinje nije rutinski. To su mudre životinje savršenog instikta i čula, naročito sluha i njuha.
Momo Todorović, iskusni lovac iz Pala, kaže:

– Iako sam imao težak slučaj s ranjenim medvjedom, više respektujem ranjenog vepra. Prilazim mu s više opreza i strepnja. Držim se starog pravila mog pokojnog oca koji je govorio „Kad te medvjed napadne traži doktora, a kad te napadne vepar – traži popa!“

U okolini Bratunca lovac je satima pratio ranjenog vepra. Svoju smjelost je platio životom. Ostalo je da se nagađa šta se desilo i kako je zadobio smrtonosne rane.

Ni gateri nisu garancija bezbijednosti. U Sokocu je vepar u gateru ubio lovačkog kera i povrijedio nekoliko lovaca koji su spašavali svog ljubimca.

A na padinama planine Zvijezde krajem novembra prošle godine događaj o kojem će se pričati još dugo. Lovac Mehmed Šehić je bolnici Koševo pričao:

– Snijeg je dvije noći ranije zameo Zvijezdu planinu. Bilo je veoma hladno pa se kitina nije podigla sa grana drveća. Omorove grane je sa zemljom sastavila. Pratio sam trag vepra. Krupna stopa i veliki razmak između njih! Vjerovatno je u trofejnoj vrijednsoti, bio sam ubijeđen. I odjedanput, poleti u nebo kitina a iz nje se ispred mene stvori grdosija od vepra i krenu na mene! Nanišanih u njegov bok i opalih jedan pa drugi metak. Obja devetke. Vepar se zanese, prevrnu! Onda se munjevito podiže i okrenu meni! Pokušah na brzinu da prepunim, ali je bilo kasno! Vepar je bio brži! Podiže me glavom i baci u zrak kao pero. Sreća da u tom letu i pri padu nisam pušku ispustio. Dohvatri me još jedanput kljovama i razdera mi butinu. Kada se pripremao da me dokrajči, uspio sam nekako prepuniti, i, onako poluležeći, prislonim cijev na čelo i pritisnem oba obarača. Pao je kraj mene. Drugovi lovci pritrčaše…

Nenad Savić iz Pala je iskusan lovac, koji je nanizao pedesetak kljova. Ali, i njegova priča ilustruje da i iskusan lovac nekada zna postupiti naivno:

– Smrtno sam ranio vepra. Ubrzo poslije nastrela pristigli su ga kerovi. Prišao sam na par koraka i vrebao priliku da uputim humani hitac i prekratim vepru muke. Dobro sam pazio da ne zakačim nekog od razjarenih kerova, koji su žestoko nasrtali. Grizli su vepra sa svih strana, teglili, skakali mu na leđa… Vepar se na moje veliko iznenađenje umjesto da padne, u trenutku okrenuo i krenuo prema meni kad da je znao ko je kriv za njegove jade. Uspio sam uputiti precizan hitac, ali je i vepar, u svom posljednjem zamahu glavom, uspio mene dohvatiti kljovom po butini, prije nego što se zauvijek stropoštao na zemlju. Ni sam ne znam kako je to uspio?! Krv je šiknula iz rane…

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*