Home » Stočarstvo » Temperatura i vlažnost vazduha

Temperatura i vlažnost vazduha

Smještaj ovaca

Ne vole vrućinu

Da bi uslovi smještaja ovaca bili kvalitetni, bez negativnih posljedica po zdravlje i produktivnost ovaca u objektu moraju da budu zadovoljeni odgovarajući uslovi vezani za temperaturu i vlažnost vazduha. O tome se prilikom izgradnje ovčarnika mora voditi posebna briga.

Ovce se zahvaljujući runu koje ih pokriva i kao izolator štiti od izrazito niskih i visokih temperatura, odlično prilagođavaju ekstremnim temperaturama. Prijatna temperatura za ovce je ona između 0 i 30 stepeni Celzijusa, a za tek ojagnjenu jagnjad, osjetljivu na hladnoću, pogotovu dok su još mokra i gladna, najprijatnija temperatura je od 20 do 28 stepeni Celzijusa. Ako je tokom zime u prostoru za jagnjad temperatura vazduha niža od 10 stepeni Celzijusa, prostor može da se zagrije 250-vatnom infracrvenom lampom.

Ovce su osjetljive na ekstremnije temperature sedam do deset dana poslije šišanja, što se u mliječnim stadijumima odražava na smanjenje proizvodnje mlijeka. Kao optimalno za ovce, neki navode temperaturu između osam i 18 stepeni Celzijusa. Ovce ne vole visoke temperature vazduha, naročito u kombinaciji sa visokom vlagom jer je za životinje stresna i narušava njihovu sopstvenu sposobnost termoregulacije. Ako se temperatura vazduha u ovčarniku povisi iznad 30 stepeni Celzijusa, prijatnost prostora može da se postigne održavanjem relativne vlažnosti vazduha ispod 60 odsto. Optimalna vlažnost vazduha u ovčarniku je 65 do 70 odsto, a maksimalna 80 odsto.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*