Home » Aktuelnosti » Sve generacije na okupu

Sve generacije na okupu

Veliko slavlje u Zagonima kod Bijeljine

Gavrilo Antonić

U subotu i nedjelju u selu Zagonima kod Bijeljine obilježava se veliki jubilej – 150 godina rada osnovne škole. U Odboru za proslavu ističu da je sve spremno i da slavlje može da počne. Sudeći prema najavama sledećeg vikenda će u ovo selo stići veliki broj bivših učenika škole slavljenika, ali i ne mali broj učitelja koji su djecu u ovom selu učili pismenosti.

Realizacija programa proslave počinje u subotu sportskim takmičenjima današnjih učenika Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Suvog Polja u okviru koje danas Osnovna škola Zagoni radi kao područna škola.

U subotu uveče u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini održaće se promocija monografije o Zagonima. U njoj je odgovarajuće mjesto, sasvim razumljivo, našla i škola. Monografiju je napisao Branko Matić, prosvjetni radnik rodom iz ovog sela i bivši učenik zagonske škole. Nažalost smrt ga je pretekla prije deset godina tako da nije završio ovu obimnu i sadržajnu knjigu pa su to učinili sa puno pažnje i poštovanja njegova braća Radisav i Risto.

Crkva u Zagonima

Centralna svečanost je u nedjelju i počinje u devet sati liturgijom u crkvi, a potom je parastos umrlim, poginulim i nestalim đacima i nastavnicima škole u Zagonima. Slijedi otvaranje izložbe dokumenata u školi i svečana akademija sa kulturno umjetničkim programom. Najavljeno je da će u kulurno-umjetničkom programu učestvovati i Zdravko Panić, glumac Narodnog pozorišta iz Sombora, bivši učenik Osnovne škole u Zagonima. Poslije oficijelnog dijela proslave desetine generacija će se naći na svečanom ručku i narodnom veselju.

– Ovo će biti rijetka prilika da se okupe bivši učenici, koji su danas rasuti širom bivše Jugoslavije pa i Evrope i prekookeanskih zemalja – rekao nam je Gavrilo Antonić, predsjednik Mjesne zajednice i predsjednik Odbora za proslavu.

Pozivnica za proslavu

– Naša škola spada u red četiri-pet najstarijih u ovom dijelu Republike Srpske i tako veliki jubilej zaslužuje da bude dostojno obilježen. Pripremajući se za obilježavanje jubileja izgradili smo most u blizini škole vrijedan 30.000 konvertibilnih maraka i obezbijedili zdravu vodu za piće sadašnjim i budućim učenicima. Posebno nas raduje što ćemo biti u prilici da se sretnemo sa našim nekadašnjim učiteljima među kojima će svakako biti i Radovan Batanović, koji je radio preko dvije decenije u našoj školi i za dugogodišnji uspješan rad u našem selu dobio vrijedno priznanje na jugoslovenskom nivou „najdraži učitelj“. Sve je spremno za proslavu ovog velikog jubileja, dobro došli u Zagone!

O istoriji Osnovne škole u Zagonima i događajima vezanim za nju opširnije možete čitati u tekstu koji smo u januaru ove godine objavili u rubrici „Razno“ pod naslovom „Kada je Stefan Spasojević školu učio“.

Pripremio: Petar Ilić

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*