Home » Voćarstvo » Sadnice iz pupoljaka

Sadnice iz pupoljaka

Podsjetnik za septembar

Pravo vrijeme za kalemljenje

Jedan od najvažnijih poslova u rasadnicima u septembru je kalemljenje na spavajući pupoljak. Da bi se izbjegle greske, podsjećamo voćare na sta treba da obrate pažnju.

Kalem-grančice se skidaju neposredno prije kalemljenja. Moraju biti neoštećene i sa zrelim pupoljcima. Odsijecaju se ujutro ili uveče i odmah oslobađaju lisca, ali se ostavlja trećina lisne drske. Zatim se ulazu u snopice, omotaju vlažnom krpom i u prohladnoj prostoriji cuvaju najduže dva-tri dana. Važno je da pupoljci ostanu svježi, jer i od toga zavisi uspjeh kalemljenja. Na donjem dijelu grančice pupoljci su nerazvijeni, a na vršnim nezreli, pa se zato prije kalemljenja odbacuju.

Petnaestak dana prije posla podloge se očiste od bocnih grancica i lišća, 15-25 centimetara ispod zemlje. To se može raditi i prije samog kalemljenja, posebno ako nema uslova za zalivanje. Ako je suša, dvije nedjelje ranije podluge treba zaliti radi lakseg odvajanja kore od drveta. Na dan kalemljenja očiste se mekom krpom i na 10-15 centimetara iznad zemlje naprave uzdužni i poprečni rez. Tupim dijelom noža kora se pazljivo odvoji i ubaci pupoljak. Odmah se vezuje specijalnom gumicom rafijom ili polivilinskom trakom. Inace, pupoljak se ostrim nožem skida s korom i tankim slojem drveta.

Dvije nedjelje kasnije može se provjeriti da li je kalemljenje uspjelo. Ako dio lisne drske pri dodiru lako otpada, pupoljak se primio, a ako je suv i tesko se odvaja, kalemljenje nije uspjelo.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. Takodje je bitno naglasiti da ne treba skidati previse grancica narocito ako podloga nije zalivana jer onda se previse sokova moze izliti kroz nastale sekove i moze doci do ne primanja pelcera.

  2. kako se kalemi orah nije objasneto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*