Home » Aktuelnosti » Pozlatili se Bijeljinci i Nebojša Stijaković

Pozlatili se Bijeljinci i Nebojša Stijaković

Lovno streljaštvo

Jaka konkurencija

U Šamcu je održano deveto finale Kupa Republike Srpske u gađanju pokretnih meta – glinenih golubova. Ekipa „Semberije“ iz Bijeljine bila je najuspješnija u konkurenciji 15 ekipa sa 61 pogotkom, od 75 mogućih, i ona je pobjednik u ekipnoj konkurenciji. Boje Bijeljine branili su Mladen Simić, Milisav Đorđić i Saša Mićić. Ovo je treći put da lovci iz Bijeljine trijumfuju u ovom takmičenju. Drugo mjesto pripalo je ekipi Lovačkog udruženja „Motajica“ iz Dervente. U pitanju je ekipa kojoj, tradicionalno, sportska sreća u odsutnim trenucima okrene leđa. Takmičarima iz Dervente to se dogodilo nekoliko puta i za njih se slobodno smije reći da su „vječiti drugi“. Bronzana medalja je pripala članovima Lovačkog društva „Fazan“ iz Doboja. Oni su 2004. godine bili prvaci i čekali su punih šest godina da se dokopaju medalje.

U pojedinačnoj konkurenciji zlatnu medalju je osvojio Nebojša Stijaković iz ekipe Lovačkog udruženja „Zmijanje“ iz Banja Luke. Drugi je bio Aleksa Mitrović (Lovačko udruženje „Partizan“ Donja Trnova), za koga bi se takođe moglo reći da je „vječiti drugi“, a treći je Mladen Simić (Lovačko udruženje „Semberija“ Bijeljina), koji je tri puta do sada bio pojedinačni pobjednik.

Konkurencija je u velikoj mjeri bila izjednačena tako da je o plasmanu, pa i medaljama, veoma često odlučivao samo jedan pogodak.

Iduće godine je jubilej ovog popularnog takmičenja. Deset minulih godina karakteriše veliki napredak ove streljačke discipline. Nabavljene su mašine za izbacivanje glinenih goluova, u nekim sredinama su izgrađena strelišta, a više mladih lovaca je napredovalo u ovom sportu tako da iz godine u godinu postižu sve značajnije rezultate. Gađanje glinenih golubova je daleko popularnije u ravničarskim nego brdsko-planinskim krajevima. Navrednije rezultate postižu lovci iz Bijeljine, Laktaša, Donje Trnove, Lopara, Dervente, Doboja.

Podsjetimo se još samo činjenice da je gađanje glinenih golobova olimpijski sport i da su lovci Republike Srpske imali svog predstavnika, Zorana Novakovića iz Bijeljine, na Olimopijskim igrama u Sidneju.

Više fotografija sa ove manifestacije možete pronaći ovdje.

Facebook Komentari

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*