Home » Povrtarstvo » Povrće za zimsku baštu

Povrće za zimsku baštu

U plasteniku bez grijanja

Obavezno provjetravanje

U toku jeseni i zime u plastenicima i staklenicima bez dopunskog grijanja najčešće se gaje salata, spanać i crni luk, odnosno vrste koje podnose niske temperature. Osim pravilnog izbora sorte ili hibrida i tehnologije proizvodnje, treba poznavati i optimalne uslove uspijevanja ovih biljaka.

Kada je o ovoj proizvodnji riječ, nikako ne treba zanemariti provjetravanje. To je stalna mjera njege i zaštite, koja se primjenjuje u ovom periodu. Međutim, ukoliko je zemljište pravilno dezinfikovano i rasad dobro zaštićen, pojava raznih infekcija može izostati. Jedna od najboljih preventivnih mjera je redovno provjetravanje zaštićenog prostora. Naime, od rasađivanja do obrazovanja glavice salata najčešće strada od sive plijesni u slabo provjetrenim objektima.

S obzirom da smo o proizvodnji salate u zimskim uslovima ranije pisali, ovoga puta ukazaćemo na neke specifičnosti u proizvodnji spanaća i crnog luka.

Spanać je biljka hladnog podneblja. Sjeme klija već na četiri stepena. Optimalna temperatura za razvoj je 14-18, a biljke izdržavaju i preko minus osam stepeni.

Potreba ove vrste za svjetlošću nije velika, pa daje zadovoljavajuće prinose i kada se gaji kao međuusjev. U uslovima dugog dana brzo stvara cvjetonosno stablo.

Zbog slabo razvijenog korijena, koji se prostire u površinskim slojevima zemljišta, spanaću treba dosta vode. Ako ona nedostaje, biljke se sporo razvijaju, brzo stare i poslije stvaranja tri-četiri lista, pri višoj temperaturi, obrazuju generativne organe. Naročito veliki zahtjevi za zemljišnom i vazdušnom vlagom su tokom stvaranja listova.

Kada je o proizvodnji crnog luka riječ, svakako treba naglasiti da sjeme luka i arpadžika klijaju kada je temperatura od tri do pet, a najbrže na 20-25 stepeni. Tek iznikle biljke podnose mraz do minus četiri, listovi do minus sedam, a dobro ukorijenjene lukovice minus 25 stepeni. Ipak, najpovoljnija temperatura za porast listova i lukovica je 18-20 a najveća 35-40 stepeni.

Crni luk ne podnosti zasjenjavanje. Potrebna mu je nešto manja osvijetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu.

Zahtjevi crnog luka prema vlazi zavise od razvojne faze. U toku nicanja i najjačeg rasta listova neophodna je povećana vlažnost zemljišta i vazduha. U suprotnom, to se odvija usporeno, dok je tokom sazrijevanja potrebna blaga suša.

Luk srebrenjak ima veće zahtjeve prema zemljišnoj vlazi zbog uzgoja iz rasada, tako da se obavezno mora navodnjavati.


Facebook Komentari

5 komentara

  1. kada se sije paprika i paradajz

  2. kada se sije paprika i paradajz

  3. sta je najbolje i najpovoljnije za dezinfekciju plastenickog zemljista

  4. sta je najbolje i najpovoljnije za dezinfekciju plastenickog zemljista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*