Home » Pčelarstvo » Povoljne ocjene „Pčelarskog kalendara“

Povoljne ocjene „Pčelarskog kalendara“

Drugi o nama

Senad Malohodžić

U popularnoj emisiji BH1 radija „Živjeti zdravo“, koju vodi i uređuje ugledni bosanskohercegovački novinar Senad Malohodžić, nedavno je objavljen prikaz našeg izdanja „Pčelarski kalendar“ za pčelarsku 2010/2011 godinu. Tekst objavljujemo bez kraćenja i bilo kakvih ispravki.

Štampanjem najnovijeg „Pčelarskog kalendara“ za 2010/2011 godinu, inače petog po redu, bijeljinski „BizNis klub“ – Preduzeće za ekonomsku propagandu i tržišno komuniciranje, dalo je velik doprinos daljem razvoju pčelarstva u BiH.

Na oko 240 stranica, uz veliko bogatstvo fotografija sa sjajnim tekstovima o raznim oblastima pčelarstva, s mnoštvom savjeta i edukacija, portreta naprednih pčelara, iskustava u proizvodnji meda kako domaćih tako i inostranih, pojavili su se brojni autori, među kojima su i oni najreprezentativniji u ovoj oblasti.

„Pčelarski kalendar“ za ovu i narednu godinu uistinu je štivo koje treba da se nađe  u rukama svakog pčelara, i onog veoma iskusnog i onog koji se tek počinje baviti pčelarstvom.

Autori i saradnici Kalendara, među kojima su i veliki domaći i strani autoriteti u ovoj oblasti, s pravom ukazuju na velike probleme u koje je zapalo svjetsko pčelartstvo, na stalno nestajanje pčelinjih društava koje se mjeri milijardama pčela i stotinama hiljada košnica. Pokušava se naći odgovor na pitanje kako to da pčele gube bitku s prirodom. O tome je mnogo riječi bilo i na posljednjoj Apimondiji, svjetskom kongresu pčelara održanom u Monpeljeu u Francuskoj.

Dobre kritike

Biznis klubov „Pčelarski kalendar“, inače, nudi obilje tema stručnog, informativnog i zabavnog karaktera. Svaki pčelar može da tu nađe sebe. U prvom dijelu publikacije opisani su pčelarski radovi u svakom mjesecu, posebno.

Zanimljive i veoma korisne su i teme koje slijede. Govori se, recimo, o sve većem angažovanju mladih u pčelarstvu Republike Srpske, o uticaju pčelarstva na biodiverzitet, o podsticajima za pčelare, o novom Zakonu o pčelarstvu, o pčelinjoj ispaši i medonosnim biljkama, o rasama medonosnih pčela, o iskustvima proizvođača meda u Rusiji, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i drugim zemljama, o kvalitetu vode za pčele, o značaju pčela u oprašivanju biljaka, o zaštiti pčelinjaka od vjetra.

Temeljito je obrađena i zaštita pčela. Iznesena su iskustva domaćih i stranih pčelara u suzbijanju varoe i drugih bolesti.

Puno je riječi i o proizvodnji meda i drugih pčelinjih proizvoda i njihovoj primjeni u liječenju raznih bolesti. Posebnu pažnju privlači preporuka uglednih apiterapeuta o liječenju učestalih bolesti, kao što su, na primjer, razni čirevi, zarastanje rana, migrena, alergija na polen, o čemu sjajno piše Branko Končar, poznati apiterapeut, istraživač iz Kozarca kod Prijedora.

Vrlo zanimljiv je i tekst dr Janka Križanića o tome da li dijabetičari smiju konzumirati med, o čemu ćemo šire govoriti u jednoj od naših narednih emisija.

Za sada da kažemo samo to da smiju uzimati do 50 grama meda u manjim dozama.

Med treba otopiti u ustima pa tek onda progutati.

U ovoj rijetkoj knjizi mnogo je i drugih tekstova koji plijene pažnju. Tu su, recimo, i savjeti o korištenju meda u kozmetici, informacije o radu saveza i udruženja pčelara s područja Tuzlanskog kantona, Novog Grada, Uloga, Dervente, Prijedora, Mrkonjić Grada, Omarske, Istočne Ilidže, Vodičeva, Kneževa i drugih područja.

U Kalendaru su predstavljeni izuzetno uspješni pčelari kao što su Avdo Duranović iz Konjica, Mladen Merćep iz Dervente i drugi.

I na kraju, sve čestitke našim kolegama iz Bijeljine za sjajnu ediciju o pčelarstvu BiH i svijeta.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*