Home » Aktuelnosti » Podrška voćarima

Podrška voćarima

Razgovori u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

Riješen problem zaliha?

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održan je sastanak sa predstavnicima Udruženja voćara Republike Srpske na kome se raspravljalo o aktuelnim problemima ove grane poljoprivrede. Opšti utisak koji se mogao ponijeti sa ovog razgovora je da je Ministarstvo spremno podržati voćare u nastojanjima da prevaziću aktuelne probleme u voćarstvu.

Na obostrano zadovoljstvo kontatovano je da su raniji dogovori Ministarstva i Udruženja realizovani.

Jedan od ozbiljnjih problema u voćarstvu su visoke zalihe jabuka i drugog voća prošlogodišnjeg roda. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske će se angažovati kod Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Bosne i Hercegovine da se omogući izvoz voća iz Republike Srpske na strano tržište, naročito na tržište Rusije, na koje je ove godine izvezeno oko dvije hiljade tona voća.

U razgovorima je bilo riječi i o mogućnosti podrške prilikom obavljanja laboratorijskih analiza kvaliteta voća, a dogovoreno je, nadalje, da Ministarstvo podrži organizaciju specijalizovanog sajma voćarstva u Podgradcima kod Gradiške. Voćari će, takođe, moći da računaju i na podršku za oslazak na sajmove voćarsva u Italiji i Berlinu gdje će predstaviti i afirmisati voćarstvo Republike Srpske i približiti ga tamošnjem tržištu.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*