Home » Aktuelnosti » Mjesec poljoprivrednih sajmova

Mjesec poljoprivrednih sajmova

Sajamske manifestacije u septembru

Septembar, mjesec u koji ulazimo, s pravom bismo mogli nazavati mjesecom poljoprivrednih sajmova u Bosni i Hercegovini. Čak tri poljoprivredna sajma u toku samo deset dana, zamorno je i za izlagače i posjetioce. Očigledno je da nema dovoljno koordinacije među organizatorima sajamskih manifestacije istog karaktera. Svojevremeno su Banja Luka i Bijeljina organizovale poljoprivredne sajmove u istom terminu pa su organizatori uvidjeli da to nije dobro i sada je sajam u Banjoj Luci nedjelju dana prije bijeljinskog, ali zbog pomjeranja sajma u Gradačcu ove godine u istom terminu su istorodni sajmovi u Bijeljini i Gradačcu.

O tome bi ubuduće, prilikom usaglašavanja termina poljoprivrednih sajmova, trebalo da se vodi računa. S pravom se treba nadati da će poljoprivredni sajmovi u Bosni i Hercegovini ubuduće biti raspoređeni u dužem vremenskom periodu.

Medalje za najbolje u Gradačcu

U Banjoj Luci 14. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Agros 2010“ počinje 08. i trajaće do 12. septembra. Organizatori najavljuju čitav niz zanimljivosti. Svaki dan će biti posvećen jednoj grani poljoprivrede tako da će svoje dane imati pčelari, stočari, voćari… U obilju pratećih manifestacija predviđeni su razni stručni skupovi, prezentacije, poslovni dogovori i drugi prigodni sadržaji. Ako je suditi po najavama, ovogodišnji „Agros 2010“ bi trebao da nadmaši sve dosadašnje poljoprivredne sajmove održane u Banjoj Luci.

Najstariji poljoprivredni sajam u Bosni i Hercegovini koji je je izrastao iz Sajma šljive održava se u Gradačcu. Ova sajamska manifestacija ima lijepu tradiciju jer je ovogodišnji sajam 37-mi po redu i iz njegovog službenog naziva – 37. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu jasno se vidi da je došlo do širenja lepeze sajamskih sadržaja u gradu Zmaja od Bosne tako da će posjetioci i ove godine imati šta da vide u tri hale i na otvorenom prostoru sajma u Gradačcu. Ovaj sajam se uveliko afirmisao i Gradačac je u velikoj mjeri postao prepoznatljiv po njemu. Jer, ovdje cijeli grad diše za – sajam. Kada je u pitanju ovaj sajam, organizatori ne znaju podbaciti.

Bijeljina će od 16. do 19. spetembra biti domaćin Devetog međunarodnog poljoprivrednog sajma „Interagro 2010“. Svoj dolazak najavili su afirmisani proizvođači poljoprivredne mehanizacije. Oni su izgleda ovdje našli interes za izlaganje jer je Semberija bogat kraj u kojem poljoprivrednici, ipak, nešto više zanavljuju poljoprivrednu mehanizaciju nego u drugim krajevima. Na posljednja dva-tri poljoprivredna sajma u Bijeljini bilo je toliko poljoprivrednih mašina i opreme da se takvim obimom, novitetima i raznovrsnošću ne mogu pohvaliti ni daleko veće i više afirmisane sajamske manifestacije. Dosta se očekuje i od izložbe stoke, a, kao i ranjih godina, sajam će pratiti brojni stručno-naučni sadržaji, javne tribine, poslovni susreti i drugi prigodni sadržaji. Svoje učešće najavili su najugledniji proizvošači sjemenskog materijala iz regiona. Sajam će se i ove godine održati na Agro tržnom centru „Knez Ivo od Semberije“, organizator je Akcionarsko društvo „Grad“, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Administrativna služba opštine Bijeljina. Generalni sponzor je NLB Razvojna banka, a medijski sponzor Nezavisna televizija „Arena“ iz Bijeljine.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*