Home » Aktuelnosti » Kratke vijesti

Kratke vijesti

• Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srspke u toku ove godine isplaćeno je 6,5 miliona konvertibilnih maraka na ime mjera podrške razvoju poljoprivrede i sela. Sredstva su upotrijebljena za investicije u nabavku poljoprivredne mehanizacije, biljnu proizvodnju, modernizaciju postojećih i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta, osnivanje i razvoj malih i srednjih preduzeća na selu, izgradnju seoskih infrastrukturnih objekata, unapređenje turizma na selu, podršku organizacijama poljoprivrednih proizvođača i dr.

• Štete od poplava, podzemnih voda i grada na području opštine Bijeljina, koje su ove godine zahvatile više atara ovog izrazito agrarnog kraja, procijenjene su na 21.5 milion konvertibilnih maraka. Direktne štete su pogodile oko 70 odsto zasijanih površina u posjedu 2.850 poljoprivrednih domaćinstava. Najviše štete pretrpili su poljoprivredni usjevi pšenica, soja i povrće. Na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Bijeljina donijeta je odluka da se budžetskim sredstvima lokalne zajednice interveniše sa 500.000 konvertibilnih maraka, a sredstva iz republičkih izvora će, kako se očekuje, uslijediti poslije kontrole izvještaja koji su nedavno dostavljeni nadležnom ministarstvu.

Novi vodovod

• Na trodnevnoj stočarskoj izložbi u selu Velikoj Sočanici kod Dervente izložena su 32 grla i to deset muznih krava, devetnaest junica i troje teladi. Među oko tri hiljade posjetilaca bio je i ministar poljoprivrede, šumarsva i vodoprivrede Republike Srpske dr Radovije Bratić. Rasnu stoku ovoga puta izlagali i stočara iz Federacije BiH. Najbolju muznu kravu izložio je Stanoje Lazarević iz Gornjih Cerana, najbolju simentalku Žarko Kovačević iz Doboja, koji je imao i najbolje tele, a priznanje za najbolju izloženu junicu pripalo je Vinku Subiću iz Dervente.

• Selo Srđevići kod Srpca, jedno od najvećih u ovom kraju, dobilo je novi vodovod. Vrijednost objekta je tri miliona konvertibilnih maraka. Sredstva su obezbijedili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede, lokalna zajednica i donatorske organizacije. Vodovod je otvorio Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Slijedi izgradnja sekundarne vodovodne mreže.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*