Home » Voćarstvo » I komina kao đubrivo

I komina kao đubrivo

Ekonomisanje na malim posjedima

Organskim đubrivom do rezultata

Sve više poljoprivrednika u Republici Srpskoj, naročito u sjevernim dijelovima, podiže vinograde. Cilj je, naravno, da se dođe do kvalitetnog vina ili grožđa za trpezu. Međutim, malo je novopečenih vinogradara koji sporedne proizvode i otpatke vinogradarske proizvodnje koriste za đubrenje svojih obradivih površina.

Pokožice s mekanim dijelom čine oko 30 odsto komine grožđa i predstavljaju odlično organsko đubrivo, i pored toga što je siromašno u glavnim hraniljivim elementima: azota 2,3 odsto, fosfora 0,1 odsto, kalijuma 1,37 odsto.

Iscrpljena komina, od koje bi bilo uputno odvojiti sjemenke, koristi se za unošenje u zemlju organske materije, pretežno radi popravljanja strukture zemljišta. Znatno je bolje da se ovakvoj komini dodaju mineralni elementi: azot, fosfor i kalijum, pa da se tako dobije vrijedno organsko mineralno đubrivo.

Kompost od komine najbolje se priprema njenim miješanjem s iskorišćenim talozima kvasca, čime se obogađuje mineralnim sastojcima, a uz to se dobro zbrinjava glavni zagađivač okoline.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*