Home » Aktuelnosti » „Aleksandrija“ šampion sajma

„Aleksandrija“ šampion sajma

Na 14. međunarodnom poljoprivrednom sajmu „Agros 2010“ u Banjoj Luci

Pobjednik

Poslije pet dana u Banjoj Luci je završen  Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Agros 2010“, četrnaesti po redu, koji je, po mnogim ocjenama, bio najuspješnijih od svih do sada organizovanih. Bilo je oko 100 izlagača iz deset zemalja. Samo iz Mađarske nastupilo je dvadesetak kompanija. Na štandu Privredna komora Republike Srpske zajednički je nastupilo 20 firmi. Sajam je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Grada Banja Luka i Privredne komore Republike Srpske, a medijski sponzor bila je Radio televizija Republike Srpske.

Najveći uspjeh na ovoj sajamskoj manifestaciji postigla je Kompanija „Aleksandrija“ iz Istočnog Sarajeva, koja je proglašena za šampiona sajma. Posebnu pažnju posjetilaca privuklo je Udruženje voćara, čiji štand je najbolje pokazao da, i pored brojnih teškoća, voćari Republike Srpske postižu vrijedne rezultate na unapređenju ove poljoprivreden grane. Vinski podrumi iz Crne Gore su izložili svjetski priznata vina, a zapaženi su bili i pčelari sa svojim proizvodima.

Predstavnici Poljoprivrednog instituta Republike Srpske su najavili da će biti dovoljno kvalitetnog sjemena svih ozimih usjeva za predstojeću jesenju sjetvu. Oćigledno je da banjalučke selekcije zauzimaju sve veće obradive površine, čime se stvaraju uslovi za postepeno smanjivanje uvoza sjemenskog materijala.

Opšti utisak je da sajamska manifestacija „Agros“ kontinuirano napreduje i postaje sve privlačnije mjesto za poslovne ljude i poljoprivrednike.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*