Home » Voćarstvo » Prirodna vitaminska bomba

Prirodna vitaminska bomba

Nar

Nar ili šipak (ali samo u nekim krajevima, u drugim je šipak naziv za šipurak ili divlju ružu – latinski Rosa Canina) – latinski naziv Punica Granatum, je pogodan za sve naše krajeve jer trpi izuzetno niske temperature i do 20 stepeni ispod nule. Ipak, najčešće se sreće u toplijim krajevima, prije svega u Sredozemlju, u Italiji se od nara pravi napitak la granatina, a po naru je španski grad Granada dobio ime. Kod nas ga najviše srećemo u Hercegovini.

Možda bi bilo jednostavnije nabrojati koje vitamine i korisne materije ne sadrži, ali ćemo krenuti težim putem. Nar u sebi posjeduje velike količine vitamina C, vitamine A, B1, B2, E i D. U soku se nalaze tri vrste polifenola – tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata. Od minerala naročito je bogat kalijumom, a sadrži invertni šećer, saharozu, organske kiseline, pektin, gvožđe, kalcijum, magnezijum, natrijum…

Nar je voćka protiv starenja, pomaže mladim ženama sa hormonskim problemima, a zbog velikog broja sjemenki se smatra i simbolom plodnosti, a u naru su sadržane materije slične estrogenu i zato veoma pozitivno utiče na nivo hormona pa ublažava tegobe u klimaksu. Ko jede nar imaće čvrste nokte i lijepu kosu kao i dobro raspoloženje. Kineska tradicija slavi ga hiljadama godina kao voće dugovečnosti, a i savremena medicina mu priznaje blagotvorne osobine. Nar djeluje preventivno na bolesti kao što su arterioskleroza i ateroskleroza, štiti od infekcija i zaustavlja dejstvo slobodnih radikala. Jedna čaša soka od nara dnevno sprečava stvaranje masnih naslaga (plaka) u krvnim sudovima, a povoljno djeluje i kod dijabetesa, potvrdile su brojne studije. Biljni hormoni raka snižavaju mogućnost pojave raka prostate kao i raka dojke. Zbog antibakterijskih svojstava (uništava stafilokoke, streptokoke i klebsijele) dobar je i u borbi za očuvanje zdravlja zuba. Odlično je sredstvo u borbi protiv parazita. Nar pomaže astmatičarima, onim koji imaju problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolom u grlu.

Kod bolnih menstruacija 5 dana pre nego što počne ciklus, u čašu od 100ml staviti 1/4 ili 1/5 nara sa malo limunovog soka i malo vode, ostaviti preko noći i ujutro piti. Takođe drugi dan to ponoviti sa malo jabukovim sirćetom i vodom i rezultati su zapanjujući.

Za pripremu soka od nara je potrebno uzeti divlji nar izvaditi plod i pomiješati sa šećerom 1:1 . ostaviti da se odvoji sav sok i sjemenke pobijele i uz miješanje ga koristiti nekoliko dana.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. Nar u mojim krajevima nazivaju još i morskim šipkom.
    A šta je sa šipkom sa „brdovitog“dijela naših krajeva?Onaj sa malim plodom.Kod nas se najviše koristi za pekmez i čaj,a može da se pravi i sirće,rakija i koristi se u kozmetici.Terba nešto i o njemu reći.

  2. Evo jedan video plodova nara koji uspeva i u nasoj klimi, nar je inace vocna vrsta koja zahteva dosta sunca i topline da bi plodovi mogli dobro sazreti.

    https://www.youtube.com/watch?v=cjCmnQg9E_Q

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*