Home » Stočarstvo » Vakcina jedini spas

Vakcina jedini spas

Sprečavanje širenja kuge svinja

Vakcinom do zdravlja

Svinjska kuga je virusno oboljenje karakteristično samo za svinje, što znači da virus ne izaziva oboljenje kod ostalih životinjskih vrsta, niti kod ljudi. Prvi put u svijetu utvrđena je 1833. godine, da bi na prostorima bivše Jugoslavije bila dijagnostifikovana 1895. godine. Javlja se na svim kontinentima, u skoro svim državama, pa i kod nas.

Ova zaraza je veoma kontaminozna (vrlo brzo se širi) i praćena je visokim brojem oboljelih i uginulih svinja. Zbog ovih karakteristika prouzrokuje velike ekonomske štete, kako na farmama tako i na seljačkim gazdinstvima.

Činjenica da je uzročnik oboljenja virus, putevi njegovog prenošenja i širenja su različiti. Životinje ga izlučuju sekretima i ekskretima (mokraća, izmet, iscjedak iz očiju i nosa), a prenosioci mogu biti životinje direktnim kontaktom, ptice, glodari, vlasnici obućom, psi, mačke i dr. Virus u spoljašnjoj sredini ostaje dosta dugo infektivan (sedam do deset dana pa čak i pedeset). Životinje se najčešće inficiraju preoralnim putem (hrana i voda), ali i na druge načine. Period od unošenja virusa pa do prvih kliničkih simptoma (inkubacija), može trajati od dva pa do 22 dana, pa čak i i pet nedjelja.

Veoma bitno za kliničku sliku kuge je povišena temperatura kod većine, ili svih svinja u zapatu i ona iznosi 41,5 – 42 stepena Celzijusa. Hod kod svinja je bolan i oslanjaju se na vrhove papaka, promuklo skiče, posrću, ukrštaju noge. Izraženo je krvarenje po koži, dlaka je nakostiješena, kapci su slijepljeni. Bolest počinje prolivom, koji se kasnije smanjuje sa ostipacijom. Skup svih ovih simptoma ukazuje na veliku vjerovatnoću da se radi o svinjskoj kugi, koje treba prijaviti stručnoj veterinarskoj službi koja će uz obdukcioni i laboratorijski nalaz potvrditi ili isključiti zarazu.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*