Home » Aktuelnosti » Škole bez prvačića

Škole bez prvačića

U opštini Derventa

Sve manje drugara

U opštini Derventa u nekoliko područnih škola klupe će biti poluprazne. U pet područnih škola nije upisan nijedan prvačić i prvih dana narednog mjeseca u prvim razredima osnovnih škola u Donjim Ceranima, Maloj Sočanici, Polju, Miškovcima i Gornjem Detlaku neće biti učenika. Jedina seoska osnovna škola u opštini Derventa u kojoj je upisano više đaka prvaka je Osnovna škola „Đorđo Panzalović“ u selu Osinju. Prošle godine 37, a ove godine čak 47 prvačića. Ali, u selu Trstencima samo je upisan jedan prvačić, u Gornjem Višnjiku dva…

U susjednoj opštini Doboj tri područne škole nisu upisale niejdnog prvačića. To su škole u Osretku, Donjoj Paležnici i Striježevici. U pitanju su periferna sela dobojske opštine. Do pet učenika prvih razreda upisano je u školama u Grabovici, Stanovima, Dragalovcima, Donjoj Radnji, Jelenskoj, Gorwem Brestovu, Suvom Polju, Tekućici, Bušletiću, Osječanskim Čivčijama, Paklenici,  Gornjoj Paležnici, Zelinji i Sjenini.

U mnogim drugim seoskim osnovnim školama u Republici Srpskoj mali je broj novih učenika. Statistički podaci govore da je i u mnogim gradskim školama smanjen broj učenika prvih razreda.

Gašenje seoskih osnvoih škola predstavlja, u izvjesnoj mjeri, gašenje sela. Postojeća kombinovana odjeljenja neće moći da traju u nedogled.

U pitanju je ozbiljan problem vezan za revitalizaciju sela.  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske predvidilo je značajna sredstva za ulaganja u ruralna područja sa ciljem da se stvore povoljniji uslovi za život na selu. Na taj način mladi bi imali više rayloga da ostanu na imanjima svojih predaka, pogotovu što ni u gradovima nije sjajna ekonomska situacija. Zato podaci o malom broju učenika u seoskim školama imaju pored obrazovne i druge značajne dimenzije – ekonomske, socijalne, populacijone, političke…

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*