Home » Ratarstvo » Sjemenski suncokret

Sjemenski suncokret

Iskustva Boška Radića

Boško Radić

Boško Radić (uz svesrdnu pomoć supruge Brankice i djece Vide i Nikole) je jedan od petorice individualnih proizvođača sjemenskog suncokreta u Semberiji. Mladi poljoprivrednik se ovom proizvodnjom bavi već pet godina na parcelama površine 10 hektara koje se nalaze u neposrednoj blizini agrotržnog centra Bijeljina. Pet individualnih proizvođača koji uzgajaju različite sorte suncokreta dobijaju stručnu pomoć od dva inženjera poljoprivrede sa novosadskog instituta za ratarstvo i povrtarstvo koji stalno borave u Semberiji i nadgledaju sve radnje od početka sjetve do vršidbe suncokreta. Evo kako je Boško Radić opisao kompletan proces proizvodnje sjemenskog suncokreta.

Sjemenski suncokret se sije početkom proljeća u isto vrijeme kad i kukuruz. Siju se šest redova ženskog i dva reda muškog suncokreta koji služi za oplodnju. Tokom cvjetanja se vrši pregled muških i ženskih suncokreta i kidaju se svi cvjetovi koji nisu lijepo iscvali. Takođe se kidaju i muški cvjetovi koji se nalaze u ženskom redu kao i ženski u muškom. Za oprašivanje sjemenskog suncokreta se koriste pčele, a neophodno je obezbijediti četiri sanduka po jednom hektaru obradive površine. Prije nego što oprašivače pustimo “da obave posao” potrebno je izvršiti detaljan pregled terena i neophodno je pokidati sav suncokret u krugu od četiri kilometra. To se radi iz razloga da bi se pčele spriječile da prenose polen sa merkantilnog na sjemenski kukuruz. Nakon oplodnje se primjenjuju agrohemijske mjere prskanja u cilju sprečavanja bolesti, a ja to obavljam sredstvom Herbicid.

Pokrivanje folijama

Sljedeći korak je prekrivanje folijama koje služe kao zaštita od štetočina. Poslije nekih mjesec dana dolazi doba zrenja kada se vrši novo prskanje. Nakon toga se folija skida i obavlja se vršidba suncokreta koja se obavlja kombajnom za pšenicu sa adapterima za suncokret.

Nažalost, kao i kod većine drugih poljoprivrednih kultura tako je i za sjemenski suncokret ova godina bila katastrofalna zbog loših vremenskih uslova, prije svega  zbog padavina odnosno poplava koje su bukvalno prepolovile rod u odnosu na planirani bez obzira na sve primjenjene mjere. Iduće godine se očekuju znatno bolji prinosi.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*