Home » Lov » Petarde na cijeni

Petarde na cijeni

Prava najezda divljih svinja u krajevima pored Save

Imigrant bez pasoša

Decenijama divlje svinje iz krajeva na lijevoj obali Save prelaze na suprotnu obalu i uništavaju čitave njive kukuruza. U pozno ljeto u njihovim staništima nema dovoljno hrane, jer se radi o šumskim predjelima gdje žir još nije dospio, pa vođene izoštrenim čulom njiha osjete usjeve na drugoj obali i prelaze rijeku u potrazi za hranom. Vodostaj Save je u ovo doba godine toliko nizak da divlje svinje, ali i druga divljač, bez ikakvih teškoća prelaze preko rijeke.

U potrazi za hranom divlje svinje u selima oko Gradiške prave pravu pustoš u zasijanim njivama. Kada preplivaju Savu  prvo upadaju u atare Vrbaške, Bistrice i Gašnice. Mještani se samoorganizuju i brane svoje usjeve u koje su uložili velika sredstva. Upotreba vatrenog oružja je srogo zabranjena jer se radi o parcelama u neposrednoj blizini državne granice. Zato su se seljani opredijelili da njive brane sa psima i petardama. Po cijelu noć dežuraju u njima i bacaju petarde tako da tokom cijele noći odjekuju pucnji kao da je svaka noć novogodišnja. Mnogi poljoprivrednici za samo jednu noć potroše paket petardi. Malo je onih koji noću spavaju, ustvari dežurstva se organizuju tokom cijele noći. Prošle godine štete od divljih svinja su bile ogromne pa se u selima brinu da i ove godine ne bude isto tako. U ovim posavskim krajevima poplave su nanijele velike štete poljoprivredi i sada je imperativ sačuvati kukuruz koji obećava solidan rod. U selu Vrbaškoj poljoprivrednici su se dosjetili da pale traktorske i automobilske gume kako bi neugodnim mirisom stavili do znanja divljim svinjama da su tu, a neki su se opet opredijelili da puštaju muziku i na taj način plaše nezvane goste s druge strane Save. Sve u svemu, prodaja petardi odlično ide!

U Semberiji takođe divlje svinje, i druga krupna divljač, prelazi preko Save iz Bosutskih šuma i čini velike štete u aratima Batkovića, Crnjelova, Broca, Ostojićeva, Velinog Sela… Za samo jednu noć zna se desiti da bude uništena čitava njiva kukuruza.

Divlje svinje su divljač koje nema u lovno privrednim osnovama lovačkih udruženja sa desne obale Save. Ova divljač prelazi preko rijeke samo u kasno ljeto i početkom jeseni. Lovačka udruženja iz Republike Srpske nemaju zakonskog osnova za plaćanje šteta poljoprivrednicima (niti to bilo ko od njih traži) jer se ne radi o njihovoj domicilnoj divljači. Poljoprivrednicima ne pada na pamet da tuže i sude se sa lovačkim organizacijama iz Hrvatske i Srbije. Uostalom, takve tužbe ne bi bile uspješne jer bi se lovačke organizacije iz krajeva odakle divlje svinje dolaze lako  odrekle te divljači.

U cijeloj ovoj situaciji veoma je teško pružiti prst i proglasiti nekoga za krivca. Objektivno govoreći, kriva je divljač koja ne zna gdje je državna granica i koja bez pasoša trči za hranom. A proglasiti divljač krivom bilo bi nešto slično sudaniji u kojoj su glavne ličnosti David Štrbac i njegov jazavac.

Patarde trešte, muzika odjekuje sa kasetofona, psi laju, a veprovi, krmače i nazimad mjerkaju njivu u kojoj će se najlakše osladiti nedozrelim kukuruzom.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*