Home » Pčelarstvo » Pet pčelarskih manifestacija

Pet pčelarskih manifestacija

U toku mjeseca avgusta u Republici Srpskoj

Puno mjesta za izlaganje

U toku mjeseca avgusta u različitim djelovima Republike Srpske održaće se pet pčelarskih manifestacija. Tri su, ustvari, već održane, a dvije će uslijediti. Očigledno je da su pčelarska udruženja počela da posvećuju više pažnje marketinškim aktivnostima jer pored promocije pčelara i njihovih udruženja na ovim sajmovima i izložbama med kao hrana i lijek približava se krajnjim potrošačima. Iako je ova godina veoma slaba za većinu pčelara, prve dvije pčelarske izložbe, u Zvorniku i Bijeljini, su pokazale da naši pčelari imaju visokokvalitetne proizvode i u vrijeme nepovoljnog medobranja.
Prva ovogodišnja pčelarska izložba održana je u Zvorniku u okviru „Zvorničkog kulturnog ljeta“. Po riječima Radovana Stevanovića, predsjednika Udruženja pčelara „Bagrem“ iz Zvornika, bila je to prilika za afirmaciju ne samo Udruženja nego i pčelarske proizvodnje uopšte.

Bijeljinski pčelari su povodom slave grada – Pantelina organizovali tradicionalne „Dane meda u Semberiji“. Pored pčelara iz Semberije, svoje proizvode, slobodno se smije reći izuzetno visokog kvaliteta, izložili su i pčelari iz Gradiške, Petrova, Brčkog i Dervente. Kako nam je rekao Budimir Gavrić, predsjednik Udruženja pčelara „Semberija“ iz Bijeljine, koje je organizovalo ovu manifestaciju, broj od dvanaest izlagača se ne može ocijeniti visokom ocjenom, ali nedovoljna masovnost je nadoknađena visokim kvalitetom.

– Redovno dolazim na „Dane meda u Semberiji“ i ovdje se zaista prijatno osjećam. Ne žalim se ni na obim prodaje, ali ovo mi je prilika da se sretnem sa brojnim pčelarima koji kupuju selekcionisane matice u mom Selekcionom centru, prijatelje – pčelare i potrošače mojih pčelinjih proizvoda. Neki od njih svake godine kod mene obezbijede godišnje potrebe za medom i ostalim pčelinjim proizvodima na ovoj pčelarskoj manifestaciji – kaže Nebojša Andrić, pčelar sa Ozrena, čiji je štand proglašen za najbolji.

U srijedu 11. avgusta kod manastira Svetog Đorđa na Ravnoj Romaniji tradicionalno su se okupili i pčelari ovog kraja. Kako nas je informisao Slaviša Knežević, predsjednik Udruženja pčelara „Glasinac“ iz Sokoca, tako će biti i ove godine. Pored pčelara Sarajevsko – romanijske regije dolazak su najavili pčelari iz Federacije Bosne i Hercegovine i Srbije.

–  I ove godine je bilo prijatno pčelarsko druženje i afirmacija pčelinjih proizvoda kao i pčelarstva u cjelini – riječi su Slaviše Kneževića.

U Trebinju su u toku pripreme za Drugi sajam meda, koji će se održati 18. i 19. avgusta u okviru slave ovog grada – Preobraženja Gospodnjeg. Pored dvodnevne izložbe meda na Gradskoj pijaci/šetalištu predviđena je prezentacija internog pravilnika proiyvodnje hercegova;kog meda i predavanje za pčelare. Organizator Sajma je Pčelarska zadruga „Žalfija“ iz Trebinja uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Administrativne službe optšine Trebinje. Sudeći po obimnim priprema, biće to izuzetno uspješna pčelarska manifestacija.

I u Kneževu se pčelari pripremaju da treći put organizuju Sajam meda i pčelarstva. Biće to 19. avgusta, kada će se u ovom gradu održati i izložbe gljiva i ljekovitog bilja. Kako nam je rekao Marinko Ćelić, predsjednik Udruženja pčelara „Kneževo“ pored pčelara koji su članovi ovog uzornog udruženja na ovoj manifestaciji će se pojaviti i gosti iz susjednih udruženja. Organizatori su se posebno potrudili da u okviru pratećih sadržaja organizuju okrugli sto na temu „Ekološko pčelarenje“. Sigurno je da će ova tema privući veliku pažnju ovdašnjih pčelara jer u ovom kraju postoje realni uslovi za takav vid pčelarenja.

Prošlo je vrijeme kada je bilo dovoljno samo proizvesti med, a kupci će sami doći da ga kupe. Očigledno je da se ubuduće mora voditi više računa o plasmanu. Javna je tajna da se čak i u supermarketima pojavljuje falsifikovani med i kupci su veoma oprezni prilikom kupovine ovog proizvoda. Međutim, na sajmovima i izložbama nastupaju najugledniji pčelari sa proizvodima vrhunskog kvaliteta pa se mnoga domaćinstva opredjeljuju da baš na ovakvim pčelarskim manifestacijama obezbijede potrebne količine meda i drugih pčelinjih proizvoda. Jer, sigurno je da niko neće na izložbu izaćei sa falsifikovanim ili medom slabog kvaliteta.

Uz promotivnu, dakle, tu je i komercijalna dimenzija.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*