Home » Pčelarstvo » Pčelarski radovi u avgustu

Pčelarski radovi u avgustu

Piše: Spasoje Radonjić

Nova godina - nove obaveze

Sa mjesecom avgustom počinje nova pčelarska godina. Zašto? Zato što u ovom mjesecu postepeno počinje smjena ljetnih pčela. Pčele iz aktivne pčelarske sezone zamjenjuju se zimskim pčelama. Uloga zimskih pčela je potpuno drugačija od uloge ljetnih pčela jer je njihov glavni zadatak da, uz minimum zimskih aktivnosti, dočekaju proljeće kada će one biti zamijenjenje onima koje sakupljaju nektar i polen. U avgustu, dakle, počinje priprema pčelinjih društava za uspješno prezimljavanje i narednu pčelarsku sezonu. Svaka greška u ovom mjesecu teško se ispravlja u vremenu koje dolazi.

U avgustu je, zaista, mnogo posla na pčelinjaku: detaljan pregled pčelinjih društava i utvrđivanje pravog stanja, pravilan raspored nastavaka i saća u košnicama, zaštita pčelinjih društava od bolesti – primjena lijekova protiv varoe, obezbjeđenje dovoljne količine hrane uključujući stimulativno prihranjivanje pčelinjih društava ukoliko je to potrebno, zaštita pčelinjih društava od visokih temperatura i obezbjeđenje dovoljnih količina kvalitetne vode, njegovanje novoformiranih rojeva i spajanje slabih društava sa jačim ukoliko se to ocijeni za potrebno, analiza kvaliteta matica i   zamjena slabih, odstranjivanje medljikovca iz košnica, uklanjanjanje starog i dotrajalog saća iz košnica te čuvanje rezervnog saća, preduzimanje mjera da ne dođe do grabeži, sakupljanje propolisa, borba protiv stršljenova, osa, mrava i drugih štetočina…

Od velikog značaja je sa koliko će hrane pčelinje društvo ući u zimu. Dopuna  zimskih zaliha hrane treba da se završi do konca avgusta kako bi dodati šećer u hranu preradile stare pčele čiji će životni vijek do zazimljavanja proći. Mlade pčele koje će prezimljavati ne smiju se izcrpljivati preradom šećera. Iako je med kao prirodna hrana nezamjenjiv, neki iskusni pčelari preporučuju da se, bez obzira na količinu meda u košnici, koncem avgusta doda četiri-pet litara sirupa jer pčele na prerađenom šećeru veoma uspješno zimuju. Drugi opet tvrde da šećer može da zamijeni med, ali da nikad ne može dati rezultate u prezimljavanju i proljećnom razvoju kao što to može cvjetni med. U pčelinjim zalihama hrane pripremljenim za prezimljavanje može da se nađe i med medljikovac. Ova hrana može da stvori velike probleme u toku zime, a posebno može da izazove proliv. Zato medljikoavc treba, ako ne potpuno, onda u što većoj mjeri odstraniti.

Međutim, nema receptura ni savjeta za sve prilike. Ono što je u ravničarskim krajevima normalno, veoma često, nije preporučljivo i pčelarima u brdsko-planinskim krajevima. U nekim krajevima Republike Srpske, pa i Bosne i Hercegovine u cjelini, avgust je mjesec sa obiljem livadske paše. To je tiha paša koja će sačuvati potršnju uskladištene zimnice prikupljene u minuloj sezoni.  Na tim pašnim predjelima pčelinje društvo se sređuje nešto kasnije.

Avgust je mjesec (pa i druga polovina  jula) u kome se provode opsežne mjere zaštite pčela od opasnog napasnika – varoe. Poznato je da ženke varoe polažu svoje leglo prvenstveno u trutovske ćelije. Početkom avgusta skoro da i nema trutovskog legla i varoa će navaliti na legla radilica. U ovom mjesecu matica naglo smanji polaganje jaja, a varoa nastavlja razvoj, pa je nužno nastaviti sa njenim suzbijanjem. Koja sredstva ćete upotrijebiti zavisi od iskustava koja imate sa pojedinim preparatima i metoda kojima se borite protiv varoe. Prihvatite ono što se na vašem pčelinjaku najbolje pokazalo s tim što se mora imati u vidu da poslije duže upotrebe neki lijekovi postanu neefikasni pa nije loše ponekad malo eksperimentisati i sa nečim novim. Ukoliko se zaštita od varoe ne obavi blagovremeno, veliki je rizik za pčerlinje društvo. U prisustvo velikog broja ovih krpelja, pčele gube odbranbeni imunitet i higijensko ponašanje, tako da razni mikroorganizmi mogu izazvati teška ooljenja kao što su američka kuga, nozemoza i dr.

Zato cijenim kao izuzetan savjet uglednog pčelara Vladimira Hunjadija iz Petrovaradina, koji naglašava:

– Svako jaje koje matica položi poslije 1. avgusta, biće zimska pčela. U to leglo varoa više ne smije da ualzi. Šta to znači? Zaštitu od varoe treba početi posljednjih dana jula, intenzivirati u avgustu, da bi se završila do 10-15. septembra. Tretiranje pčelinjih zajednica poslije 15. septembra. Tretiranje pčelinjih zajednica poslije 15. septembra, naročito ako nisu primjenjivane od jula do septembra, daju slabije rezultate. Pčelinje zajednice u pomenutom periodu moraju da budu dobro pokrivene zaštitnim sredstvom koje je ranijih godina davalo dobre rezultate (uz opreznu kontrolu na rezistenciju).

I još samo riječ-dvije  o maticama. U avgustu treba matice starije od dvije godine zamijeniti što prije kako se ne bi desilo da zimi stradaju ili na proljeće ne mogu da razviju snažna društva. Svaki pčelinjak mora imati evidenciju o starosti matica. Pčelinja zajednica sa lošom maticom, a naročito zajednice bez matica, postaju meta grabeži. One postaju plodno tle za razne bolesti. To je razlog više da svaka pčelinja zajednica ima ispravnu maticu, koja će biti rezultat zdravih i snažnih pčelinjih zajednica.

Facebook Komentari

One comment

  1. Postovani pcelari,a nadasve uvazeni Zivko Vujicu,prava je steta sto nisam blizak toj izuzetnoj vrsti ljudske djelatnosti,sto je sada sigurno – kasno! Zdravi i veseli bili!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*