Home » Razno » Odgoj dobrog trkaćeg konja

Odgoj dobrog trkaćeg konja

Nauka i praksa

Sve je više odgajivača rasnih konja koji se koriste isključivo za sport. U više krajeva Republike Srpske postoje konjički klubovi u kojima se okupljaju zaljubljenici u dobre konje i konjičke trke. Za njih smo obezbijedili ovaj prilog iz pera Radivoja Radonjića, diplomiranog inženjera.

Geni pa sve ostalo

U prvom redu postavlja se osnovno pitanje među odgajivačima: po čemu se razlikuje dobar trkački konj i zašto je on bolji od drugih konja.

Dugi niz godina radi se intenzivno na proučavanju ovog pitanja, a rezultati predstavljaju dragocjenost koja se čuva.

Mnoge ideje i tajne odgoja otkrivaju se samo ulaganjem velikog rada u proučavanju ove oblasti. Često se navodi da je, za grlo, najvažnije da posjeduje dobre gene, pedigre, eksterijer, karakter…, međutim, jedno je sigurno, a to je:

Trkačke osobine konja uslovljene su vrlo velikim brojem faktora i svakako je najdominantniji genotip grla. Genotip grla je skup nasljednih faktora u oplođenoj jajnoj ćeliji (zigot) koji se razvija diobom i formira organizam.

Koliki je značaj nasljeđivanja, može nam poslužiti rečenica koju je napisao Federiko Tesio, a ona glasi:

– Od momenta oplodnje, osim u slučaju bolesti, ništa se više ne može promijeniti.

Ovom rečenicom on otkriva suštinu odgoja i proizvod njegovog znanja i zapažanja bila su grla: Nearco, Ribot, Donatello II, Niccolo, Dell Arco i drugi veliki trkači i priplodnjaci. Za odgoj dobrog trkača potrebno je tačno odrediti vrijednost njegovih roditelja, uz poznavanje osnovnih principa genetike i nasljeđivanja. Posljedice netačne ocjene roditelja neizbježno dovode do pada kvaliteta grla i negativne selekcije.

Osim ovoga, mora se voditi računa o svim osobinama, jer samo jedna greška koja bi promakla u analizi rezultata uslovila bi pojavu lošeg trkačkog grla.

Naročito oštre kriterijume selekcije odgajivači moraju imati prema mladim i neispitanim priplodnim pastuvima. Na prvi pogled može se učiniti da dva pastuva sa skoro identičnim rezultatima potomstva u trkama imaju istu genetsku vrijednost. Međutim, poslije objektivnog genetskog istraživanja razlike utvrđene u njihovoj priplodnoj vrijednosti obično su značajne.

Davanjem prve generacije potomstva, pristupa se ocjeni pastuva i sa sigurnošću se može reći u kojim granicama će se kretati njegova vrijednost u određenoj populaciji kobila (uz nepromijenjene uslove ishrane, njege, smještaja i treninga). Pri svakom pripustu na kobilu, mora se za nju uraditi analiza i izbor pastuva koji joj najviše odgovara.

Radi svega ovoga, svaka ergela u svijetu ima savjetnika za pedigre, a svaki privatni odgajivač koji želi dobro trkeće grlo koristi njihove usluge i ništa ne prepušta slučaju, jer ako se iz generacije u generaciju popravlja kvalitet potomstva (što je svakako moguće) i rezultati će biti daleko značajniji.

Sredstva koja se izdvajaju za stručnu obradu podataka i usluge genetičara, relativno su zanemarljiva, dok je korist koja se ostvaruje višestruka. Inače, svaki genetičar ima svoj metod rada, kao i pristup ovom problemu, tako da najbolje treba tražiti među onima koji svoje znanje dokazuju rezultatima u trkama i dobrim priplodnim grlima.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*