Home » Aktuelnosti » Niska proizvodnja podigla cijene

Niska proizvodnja podigla cijene

Praznije pijace

Nadaleko poznata bijeljinska kvantaška pijaca, ove godine u jeku prodaje povrća skoro da je poluprazna. Nepovoljne vremenske prilike su uzele danak jer je ove godine bilo svega što ne odgovara semberskim povrtarima – popava, podzemnih voda, grada, temperaturnih šokova… Smanjena proizvodnja je uslovila povećanje cijena, ali zalud cijene, kada nema tržnih viškova.

Gajba od deset kilograma paradajza na kvantaškoj pijaci u Bijeljini sada se prodaje čak i za 15 konvertiilnih maraka, što je tri puta veća cijena nego u ovo doba prošle godine.

Vreća kupusa od 20 kilograma može da se proda za 14 konvertibilnih maraka. Prošle godine u ovo doba na istoj kvantaškoj pijaci povrtari su za istu količinu ovog povrća dobijali jednu ili dvije konvertibilne marke!

Paprike su otprilike duplo skuplje nego prošle godine. Sada vrećica košta tri, a prošle godine mogla se dobiti za jednu i po konvertibilnu marku.

I lubenice imaju dobru cijenu, ali nepovoljne vremenske prilike su uništile velike površine u Crnjelovu, selu nadaleko poznatom po kvalitetnom bostanu, kao i susjednim selima.

Povrća nema iako je sezona u punom jeku, pa se žale i kupci i prodavci. Nažalost, ove godine i proizvodnja u zatvorenom prostoru je pretrpila velike štete iako je ona daleko sigurija i stabilnija od one na otvorenom polju.

Bijeljinska fabrika za preradu povrća i voća „Sava Semberija“ ne može da obezbijedi dovoljne količine povrća za preradu u Semberiji. Primorana je da uvozi sirovine iz Srbije i drugih krajeva.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*