Home » Razno » Neven – dekorativan i ljekovit

Neven – dekorativan i ljekovit

Gajenje cvijeća

Neven

Neven je jednogodišnja zeljasta biljka, porijeklom iz južne Evrope. Latinski naziv potiče od riječi kalende što označava dan u mjesecu, čime se obilježava dužina trajanja cvijeta, koji se redovno otvara ujutro, a uveče zatvara.

Neven se gaji kao dekorativna ali i ljekovita biljka. Stablo mu je veoma razgranato, visoko od 10 do 70 santimetara. Listovi su izduženi, eliptični, pri osnovi srcasti, svijetlozeleni. Posebnu draž ovoj biljci daje karakterističan miris listova. Cvjetovi su pojedinačni, krupni. Središnji dio cvijeta je crvenkasto purpuran, a jezičasti listovi cvjetova oko njega su žuti kao šafran, žuto-narandžasti, svjetložuti čak bjeličasti.

Hibridi se javljaju u bojama od žute do narandžaste. Ukoliko se opredijelite za različite sorte nevena, njegova boja i ljepota najviše će doći do izražaja u cvjetnim grupama. Lijep utisak ostavlja neven posađen uz ivice cvjetnjaka, pored drugih cvjetnih vrsta kao takozvani prvi sprat. Ova biljka je zahvalna za gajenje na terasi, balkonu, žardinjeri, s obzirom na dugo cvjetanje i zadržavanje svježine.

Sjeme se sije u aprilu, a u maju već ima cvjetova koji će svojim žutim nijansama osvježiti vrt u ljetnim mjesecima.

Sije se u leje na stalno mjesto. Kada ponik ojača i dostigne visinu od tri do osam santimetara, može da se rasadi na rasrojanje od 30 do 40 santimetara. Lako poodnosi presađivanje i brzo se razvija. Odlično uspijeva na svim tipovima zemljišta. Po sjetvi neven zahtijeva redovno, ali ne preobilno zalijevanje. Cvjeta od 60 do 65 dana poslije sjetve, sve do jačih mrazeva.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*