Home » Aktuelnosti » Kukuruz ohrabruje poljoprivrednike

Kukuruz ohrabruje poljoprivrednike

Stanje usjeva u Republici Srpskoj

Dragan Zarić

Kukuruz, najrasprostranjenija žitarica u Republici Srpskoj, trenutno je u veoma dobrom stanju. To je slučaj u većini krajeva s tim što se to, svakako, ne odnosi na površine koje su bile poplavljene i ugrožene olujom i gradom.

Ovaj usjev je trenutno u fazi cvjetanja i stvaranja zrna. Po riječima dr Dragana Zarića, stručnjaka Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske, u toj fazi razvoja najbitnije je da ima dovoljno padavina i toplih dana. U dosadašnjem vremenskom periodu, vremenske prilike nisu iznevjerile.

Julske tropske vrućine nisu oštetile kukuruz. Ukoliko u nedjeljama koje dolaze ne bude vremenskih neprilika, poljoprivrednici bi trebali ove jeseni da se obraduju punim čardacima kukuruza. Na većini površina, ukoliko ne bi bilo nekih ekstremnih vremenskih nepogoda, mogu se očekivati visoki prinosa, ponegdje i rekordni. Na ovakvo stanje pored vremenskih prilika uticala je i primjena kompletne agrotehnike na većini površina pod kukuruzom. Mineralna đubriva koja je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske stiglo je blagovremeno i u velikoj mjeri je uticalo na kvalitet sjetve i uzgoja kukuruza. Poljoprivredni stručnjaci i poljoprivrednici su ove godine, očigledno, bili na „zajedničkom talasu“.

Ali, kukuruz je još uvijek samo trava, kažu poljoprivredni stručnjaci. Još su moguće ekstremne vremenske neprilike – toplotni udari, poplave, grad, oluje… tako da se o dobrom stanju usjeva može govoriti samo u ovom trenutku, a do berbe i unošenja u koševe ostalo je još podosta vremena.

Ipak, za optimizam ima razloga.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*