Home » Uvodnik » Kalendar radova za avgust

Kalendar radova za avgust

Piše: Petar Ilić, zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Poljoprivrednog kalendara“

POVRTLARI BERU PLODOVE

Pun gas

+ Padaju posljednji otkosi strnih žitarica i u brdsko-planinskim krajevima. Strništa se zaoravaju. Neki širokoredni jari usjevi, ako je potrebno, mogu se još prihraniti i međuredno kultivirati. Ukoliko ima uslova za navodnjavanje, ono je u avgustu dragocjeno.

Ukoliko su vremenske prilike povoljne, u drugoj polovini avgusta počinje sjetva uljane repice, a zatim trava, lucerke, djeteline i smiljkite.

Kosi se sjemenska detelina, a kraj avgusta je posljednji rok za kosidbu otave.

+ Kada je o povrtnjaku riječ, obavljaju se poslovi koji se, uglavnom, obavljaju tokom cijelog ljeta. Bere se rano povrće po potrebi; redovno se prozračuju staklenici i plastenici; vlaže se podovi staklenika i održava se njihova vlaga; ogrće se povrće kome je to potrebno; a obavlja se i sjetva nekih zimskih vrsta povrća, kao i onih koje tokom jednog ljeta u više navrata dozrijevaju i u više navrata se siju.

Proizvođači luka obavljaju tokom mjeseca posljednje pripreme jer vrijeme sjetve je jedna od specifičnosti zimskih lukova. U našim uslovima to je od kraja avgusta, uz obavezno navodnjavanje.

+ Telad koja su bila u pašnom tovu u ovom mjesecu treba da se počnu prihranjivati koncentratima jer treba u jesen da prispiju za isporuku. A to se postiže dodavanjem ječmene, kukuruzne i zobene prekrupe.

Ovčarima imaju puno posla. Oni odabiraju i škartiraju jagnjad koja nisu za priplod. Ali, daleko veći i teži posao je striža ovaca. Ona se u brdsko-planinskim krajevima obavlja u ovom mjesecu, u ravničarskim krajevima znatno ranije. Gorštaci se plaše ćudi vremena i strižu ovaca odlažu sve do avgusta. Poslije striže ovce treba okupati u dezinfekcionim i dezinsekcionim rastvorima, a dobro je davati i neka sredstva protiv metilja.

+ Tokom avgusta nastavlja se ranije započeta berba jagodičastog voća, kao i njihova zaštita mrežama od štetočina kakve su, recimo, ptice. Vrši se povezivanje novih izdanaka žbunastog voća, npr. kupine i maline. Avgust je, zapravo, mjesec malih radova u voćnjaku, mjesec zatišja pred veliku berbu koja tek dolazi.

Maline, kao i jagode, imaju razvijene nove sorte koje plodonose tokom cijelog ljeta. Zbog toga se na malinjacima tokom avgusta ima šta raditi. Zavisno od sorte, neke se beru, neke potkresuju i povezuju.

U vinograd se doprema ambalaža i počinje se sa probnom berbom najranijih i ranih sorti grožđa. Grožđe se klasira, pakuje i otprema. U donjim dijelovima čokota uklanja se starije lišće.

Vinovu lozu treba zaštititi od pepelnice, truležnice i savijača, a ako je potrebno i od plamenjače. Paziti na karencu!

+ Rezanje četinara na okućnici preporučuje se u ovom mjesecu. Ne treba ih rezati ravno, nego malo iskošeno prema gore, da donji dio ne bi brzo ogolio.

Mogu se saditi i presađivati sve vrste četinara, ako se radi o mladim biljkama s dobro razvijenim korijenom. Poslije sađenja biljke treba dobro učvrstiti koljem i redovno zalivati.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*