Home » Aktuelnosti » Desetine hiljada sadnica na odlagalištima u Ugljeviku

Desetine hiljada sadnica na odlagalištima u Ugljeviku

Rekultivacija zemljišta je moralna, civilizacijska i zakonska obaveza

Ugljevik

Rudarska eksploatacija mineralnih sirovina je po definiciji uvijek zahvat u prirodnu sredinu i neizbježno je u suprotnosti sa apstraktnim zahtjevom za njeno održavanje. Rudarske aktivnosti zaista mogu privremeno dovesti do znatnih promjena u sredini, ali ne moraju biti vezane sa trajnim oštećenjem, ako se polazi od toga da samo uzimanje sirovina iz zemljine kore nije oštećenje ako se svi ostali uticaji nakon završetka eksploatacije uklone.

U Rudniku i termoleketrani Ugljevik na rekultivaciji zemljišta radi se sistematski i kontinuirano. Radovi na rekultivaciji i regeneraciji degradiranih površina na površinskom kopu „Bogutovo Selo“ počeli su 1990. godine. Na sjevernom odlagalištu tokom 1991. godine postavljeni su ogledi sa voćarskim kulturama i to: šljiva, jabuka, kruška, višnja, trešnja, kajsija, dunja i orasi. Ogledi su postavljeni na površini od hektar i po. Inače, do izbijanja rata ukupno je rekultivisano oko 15,5 haktara.

Ratna događanja su zaustavila ove poslove, a 2006. godine, razumijevajući neophodost nastavka radova na rekultivaciji, rukovodstvo Rudnika i termoelektrane obezbijedilo je sredstva i stručnjaci su pristupili izradi neophodne projektne dokumentacije.

Misliti na sutra

– U periodu od 2006. do 2008. godine, a po Projektu biološke rekultivacije Sjeverne kosine Velikog zapadnog odlagališta, izvršena je tehnička i biološka rekultivacija na površini oko 60 hektara. S obzirom na zatečeno stanje, odnosno na činjenicu da su na samoj površini odlagališta ostavljene nepokrivene površine šljake i pepela, bilo je teško, prije svega sanirati takvo stanje, a onda obezbijediti projektovane uslove za izvođenje biološke rekultivacije. Zakonske obaveze i želja da se ponovo oživi rekultivacija dali su dobre rezultate – ističe Ljiljana Rudić Milić, rukovodilac Službe za ekologiju, rekultivaciju i upravljanje otpadom u Radnoj jedinici Rudnik, u opširnijem prilogu u posljedenjem broju informativnog lista ovogo elektroenergetskog giganta.

U vrijeme kada se poljoprivredno zemljište nemilosrdno uništava pretvaranjem u građevinsko i na druge razne načine, ovaj primjer iz Ugljevika ohrabruje i govori da ima i sredina u kojima se vodi briga za zemljište. Šteta je samo što nema više ovakvih primjera.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*