Home » Povrtarstvo » Dani povrća Crnjelovo 2010.

Dani povrća Crnjelovo 2010.

Dvodnevna manifestacija „Dani povrća“ održana je 21. i 22. avgusta u  semberskom  selu Crnjelovu. U pitanju je najveće selo u Bosni i Hercegovini sa 1.500 domaćinstava i oko pet hiljada stanovnika. Ovdje su rijetki oni koji se ne bave povrtarstvom. Zahvaljući ovom teškom,  ali i unosnom poslu, mnogi su ekonomski ojačali, ali posljednjih godina i pored sve naglašenije modernizacije proizvodnje, finansijski efekti su sve skromniji. Da bi se prevazišle teškoće sa plasmanom, povrtari već četiri godine za redom organizuju manifestaciju „Dani povrća“ čiji je cilj da se pokaže i afirmiše povratrska proizvodnja u ovom naprednom selu. A povrtari iz Crnjalova, vidjelo se i ovom prilikom, imali su šta da pokaži.

Jovan Gajić

– Naši povrtari su se osposobili da proizvedu izuzetno kvalitetno povrće – kaže Jovan Gajić, predsjednik Mjesne zajednice i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije. – Međutim, malo se radi na marketingu i drugim komercijalnim aktivnostima pa je ekonomski položaj naših povrtara sve teži. Ove godine, uz sve ostalo,  vremenske prilike nisu išle na ruku poljoprivrednicima. Ipak, ono što je ovdje izloženo potvrđuje kakva roba može da se proizvede u Crnjelovu i u oteržanim uslovima. Naši „Dani povrća“ predstavljaju i vid učuvanja tradicije jer iako manifestacija ima ekonomsku dimenziju tu su i prateći kulturno zabavni sadržaji. Svake godine „Dane povrća“ pokušavamo da obogatimo nekim novim sadržajima i u tome uglavnom uspijevamo. Ove godine organizovali smo prvi put takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa, što se pokazalo kao dobar potez. Nadam se da će  ova manifestacija iz godine u godinu  sve više postajati  mjesto okupljanja najboljih poljoprivrednika, ali isto tako i struke i nauke te poslovnih ljudi koji iz oblasti prerade i trgovine povrćem.

Stručni žiri je nagradu za najuspješnijeg proizviđača kupusa dodijelio Draganu Mihajloviću iz Donjeg Crnjelova, a Rade Jovičević iz Trnjaka je proglašen za najuspješnijeg proizvođača paprika. Mile Stević iz Gornjeg Crnjelova proglašen je za najuspješnijeg proizvođača karfilola, a Bogdan Malić iz Donjeg Crnjelova na najupsješnijeg proizvođača paradajza. Da i mladi poljoprivrednici znaju biti vrsni proizvođači povrća potrdio je Darko Manojlović iz Donjeg Crnjelova. Njemu je pripala nagrada namijenjena za najuspješnijeg proizvođaču krastavaca. Miroslav Vasić iz Batkovića je nagrađen za izloženi  patlidžan dok je priznanje za najuspješnijeg proizvođača luka dobio Žikica Stojanović iz Donjeg Crnjelova.

Crnjelovo je tradicionalno poznato po vrsnim proizvođačima bostana. Ove godine nagradu za najbolje izložene dinje dobio je  Ostoja Bošnjaković iz Gornjeg Crnjelova, a najbolje lubenice imao je Mirko Jovanović iz Donejg Crnjelova. On je novčani dio nagrade poklonio mjesnom Srpskom kulturno prosvjetnom društvu iz Crnjelova.

Na kraju, za najbolji svadbarski kupus proglašen je gastronomski specijalitet koji je pripremio Ilija Milanović iz Gornjeg Crnjelova.

Ukupno je bilo 97 izlagača, a pored organizatora nagrade su obezbijedili Pavlović Internacionalna banka iz Bijeljine i Prehrambena industrija „Sava Semberija“ takođe iz Bijeljine.

Na ovoj manifestaciji povrtara prigodna predavanja održao je dr Đorđe Glamočlija, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Organizatori „Dana povrća Crnjelovo 2010“ bili su  poljoprivrednici iz Crnjelova, Poljoprivredni fakultet iz Beograda i Udruženje ratara i povrtara Republike Srpske „Farmer“. Pokrovitelji su bili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Agrarni fond opštine Bijeljina.

Na zatvaranju ove uspješno organizovane manifestacije govorili su dr Dragan Zarić iz Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Mićo Mićić, načelnik opštine Bijeljina i Nikola Bogdanović, član Organizacionog odbora.

Po riječima Miće Mićića ovo je lijepa prilika da se vidi šta sve znaju i mogu semberski povrtari, a pogotovu Crnjelovci koji su tradicionalno najuspješniji proizvođači povrća. On je izrazio spremnost da se poljoprivredi stvori što povoljniji ambijent za uspješnije pririvređivanje.

Nikola Bogdanović se zahvalio svim učesnicima, naglašavajući visok kvalitet izloženih povrtarskih  proizvoda i izrazio nadu da će iduće godine i manifestacija i ukupna povrtarska proizvodnja biti još bolji te da će se povrtari i prerađivači, kao i drugi zaintersovani, naći na manifestaciji „Dani povrća Crnjelovo 2011“.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. sve je za poxvalu

    svaka cast samo tako nastavite

  2. Da nije bilo gospodina Gajica manifestijacija bi propala ove godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*