Home » Lov » Avgust u lovištu

Avgust u lovištu

Ljetni lov

+ I u ovom mjesecu voda je jedna od glavnih briga lovaca ako žele da im ne strada i ne seli divljač iz lovišta. Dani  već uveliko kraćaju, nije ostalo još dosta vremena do prvih jesenjih kiša i obilne rose. Ne zaboravite, u potrazi za vodom divljač zna da promijeni stanište. Ako   se to desi u vašem lovištu trud ulagan tokom većeg dijela ljeta biće bez efekata.

Golub grivnjaš

+ Ovo je mjesec pravog ljetnog sportskog lova. Na strništima ima jarebica, golubovi grivnjaši i grlice su u najboljoj formi jer su pokupili sve žitne ostane poslije žetve. Stižu i lovci iz inostranstva. Oni su prvenstveno zainteresovani za lov prepelica. To je prilika da se popravi stanje na žiro računima lovačkih udruženja. Inače, lovni turizam nam nije jača strana.

+ Veoma atraktivan  je lov na goluba grivnjaša. Veoma je rasprostranjen na našim prostorima. Kod nas živi od proljeća do ejseni. Rano se seli u južne krajeve. U ovom mjesecu ima dosta grlica i gugutki. One su selice i kod nas su od aprila do septembra. Žive u šumama i i poljima i lako se prehrane. Specijalitet njihovog jelovnika je suncokret. I na šumsku šljuku se takođe lovi u ovom mjesecu. Istina, njena brojnost je skromna u našim krajevima. Najbolje ju je loviti u sumrak kada ima karakterističan prelet.

+ A tek divojarac! Pa, to je vrhunac lovačke strasti. Šunjanje je jedini sportski način lova ove prekrasne divljači. Prilikom prikradanja mora se ispoštovati pravac vjetra jer ova divljač ima savršen njuh. Nikako se ne smije dozvoliti da zvijer vidi siluetu lovca na grebenu.  I da se odmah zna – ovo je lov samo za strpljive i lovce koje karakteriše besprijekorna koncentracija. Najbolja odstojanja sa kojih treba pucati na divojarca karabinom su 75 do 150 metara. Ukoliko se koristi snajper odstojanje može biti i 250 metara, zavisno od karakteristika optike. Divojarac se, inače, lovi isključivo karabinom. Najbolji kalibri su od 6,5 do sedam milimetara sa težinom zrna do 10 grama. Prihvatljiv je i kalibar od osam milimetara.

+ Idealno je vrijeme za obuku pasa. Prošlo je podosta vremena od glavne lovne sezone pa psi nisu baš u punoj lovačkoj formi. Ima primjera da oni počnu otkazivati poslužnost. To valja ispravljati. Jer, lovcima ne treba razgonjač divžači nego pas sa kojim je uživanje loviti.

+ Avgust je mjesec rike jelena. Ali, ove predivne divljači nema u Bosni i Hercegovini. Međutim, u nekim krajevima pojavljuje se preskroman broj jedinki. Treba oslušnuti ima li rike jelena tj. jelenske divljači.

+ Ovo je pravo vrijeme za naseljavanje odraslih jedinki fazanske divljači. To se čini direktnim ispuštanjem u lovište. Naravno, lovci moraju biti oprezni kako ova divljač ne bi postala plijen predatora čiji nastraji su uvijek mogući.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*