Home » Aktuelnosti » Znanjem do mlijeka

Znanjem do mlijeka

Obrazovanje i edukacija stočara u Republici Srpskoj

Prva vijest je iz sela Velike Sočanice kod Dervente. Tamo je organizovana jednomjesečna škola za stočare, a pohađalo ju je 70 farmera sa područja opština Derventa, Doboj, Brod, Modriča i Prnjavor. Certifikate o završenom školovanju uručio im je dr Radivoje Bratić,  ministar poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Republike Srpske. On je tom prilikom naglasio da su naši poljoprivrednici poslije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine i sporazuma CEFTA izloženi nemilosrdnoj i često nepravednoj konkurenciji. Po negovim riječima, uprkos tome moraju se osposobljavati domaći proizvođači da budu konkurentni, a takvi su proizvođači mlijeka iz Velike Sočanice.

Sigurno je da bez znanja i investicija poljoprivreda Republike Srpske ne može naprijed. Samo sa najnovijim naučnim dostignućima i novim tehnologijama naši farmeri mogu biti konkurentni na nemilosrdnom svjetskom tržištu.

Edukacijom i udruživanjem do cilja

Poslije potpisivanja Memoranduma o saradnji Srbije i Republike Srpske, koje je obavljeno na Novosadskom sajmu, ministar Bratić je rekao da edukacija poljoprivrednika ima veliki značaj i da je uzalud davati sredstva poljoprivrednicima koji nisu osposobljeni da ih racionalno i mudro iskoriste.

Organizator stočarske škole u Velikoj Sočanici bila je ovdašnja Zemljoradnička zadruga „Lan“, a pomoć su pružile Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID) i švedska organizacija SIDA, koje su nosioci projekta „Farma“.

Druga vijest je stigla iz Konjević Polja kod Bratunca. Tamo su proizvođači mlijeka sa područja opština Bratunac, Srebrenica i Milići osnovali specijalizovanu zemljoradničku zadrugu kojoj su dali ime „Agromilk“. Na startu zadruga ima samo sedam zadrugara, ali zato ima čak 150 kooperanata od kojih otkupljuje mlijeko na 20 otkupnih stanica, koje se isporučuje prerađivačima u Gradačcu i Tuzli. Godišnja proizvodnja je oko dva miliona litara. Zadrugari su se opredijlili za ovaj dokazani vid organizovanja sa ciljem da lakše plasiraju mlijeko i budu jači prilikom zajedničkog nastupanja, kako na tržištu tako i pred raznim institucijama i organizacijama.

U ovom kraju je podijeljeno oko 650 rasnih krava poljoprivrednim proizvođačima. To je dalo pozitivne impulse proizvodnji mlijeka tako da se već pojavljuju pravi robni proizvođači, koji su voljni da proširuju svoju proizvodnju.

Da li su ova dva primjera dovoljna da se konstatuje kako je sazrelo shvatanje da nema savremene proizvodnje u stočarstvu bez edukovanih i organizovanih proizvođača. Ako to nije postalo manir na području cijele Republike Srpske, onda se sigurno može reći da ovi pojedinačni primjeri zlata virjede, jer oni ukazuju na pravi put kojim treba da se kreću stočari, a posebno proizvođači mlijeka. I da im koraci budu što duži. Zastarjeli način proizvodnje, stara i nefunkcionalna oprema, „bogumilski“ način obezbjeđivanja stočne hrane, prevaziđene rase goveda (naravno i druge stoke), usitnjenost i neorganizovanost… predstavlju nešto sa čim se stočari što hitnije moraju oprostiti i prihvatiti se onoga što preporučuje struka i nauka.

S pravom se treba nadati da će u vremenu koje dolazi biti daleko više primjera kao što su ovi iz Velike Sočanice i Konjević Polja.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*