Home » Razno » Slatka zimnica

Slatka zimnica

SLATKO OD ŠUMSKIH JAGODA

Potrebno je: 400 g šumskih jagoda, kilogram šećera, sok od pola limuna.

Skuvati gust sirup od šećera i šolje vode, dodati jagode i limunov sok i kuvati dok kap soka, kanuti na hladan tanjirić, ne počne da se želira. Kada je gotovo, skinuti pjenu s površine, prekriti vlažnom krpom i sutradan sipati u tegle.

Dezert za sladokusce

SLATKO OD VIŠANJA

Potrebno je: kilogram višanja, kilogram šećera, pola štapića vanile.

Šećer preliti šoljom vode i skuvati gust sirup. Spustiti u sirup oprane i očišćene višnje i vanilu, pa kuvati. Gotovo je kada s kašike padaju po dvije-tri kapi gustog soka. Skinuti s vatre, kašikom pokupiti pjenu na povšini slatka i pokriti ga vlažnom krpom. Sutradan sipati u tegle i povezati celofanom.

DŽEM OD MALINA I RIBIZLI

Potrebno je: po kilogram malina i ribizli, kilogram šećera.

Očišćeno voće izmiješajte sa šećerom i na tihoj vatri lagano zagrijevati dok ne pusti sok i šećer počne da se topi. Povremeno promiješati, da ne zagori. Kada je sav šećer istopljen, pojačati temperaturu na štednjaku i dalje kuvati, mijašajući, sve dok masa ne počne da se zgušnjava i želira. Skinuti pjenu s površine i vruće sipati u tegle, a sutradan povezati celofanom.

SLATKO OD RUŽA

Potrebno je: 100 grama crvenih, mirišljavih ružinih latica, kilogram šećera, sok od limuna ili limuntus.

U litar provrele vode spustiti listiće ruža i kuvati 15 minuta, a zatim dodati šećer i sok od limuna ili limuntus po ukusu. Kuvati dalje, pa će uskoro sok od zelenog postati crven. Kuvati slatko sve dok kap soka kanuta na hladan tanjirić ne počne da se želira. Skinuti pjenu, pokriti šerpu čistom vlažnom krpom i sutradan sipati u tegle, povezati.

SLATKO OD BIJELIH TREŠANJA

Potrebno je: kilogram bijelih trešanja, kilogram šećera, dva limuna, štapić vanile ili dvije kesice vanilin šećera.

Skuvati gust sirup od šećera i šolje vode, spustiti očišćene trešnje i kuvati. Kada je slatko skoro gotovo dodati jedan limun isječen na kolutove i sok od drugog limuna, kao i vanilu, pa dokuvati. S gotovog slatka skinuti pjenu, pokriti šerpu vlažnom krpom i ostaviti do sutradan, kada se može sipati u tegle i povezati celofanom.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*