Home » Aktuelnosti » Šansa nerazvijenih krajeva

Šansa nerazvijenih krajeva

Dolaze bolji dani?

Zanimljiva vijest je nedavno stigla iz nerazvijene opštine Šekovići. Firma „Eko-mozaik“ iz ovog brdsko-planinskog mjesta u saradnji sa Fondacijom „Mozaik“ iz Sarajeva je inicirala da se u ovoj opštini na površini od 225 hektara pokrene proizvodnja ljekovitog i medonosnog bilja. Riječ je o proizvodnji koja ima kupce, kako na domaćem tako i stranom tržištu. S obzirom da je u pitanju područje koje ima agro klimatske uslove za ovaj vid proizvodnje, vjeruje se da će u vremenu koje dolazi uslijediti njeno zasnivanje i proširivanje.

U Šekovićima je u toku izrada studije koju pripremaju domaći stručnjaci uz asistiranje stručnjaka iz SAD i Švedske. Ona treba da precizira koje vrste ljekovitog i medonosnog bilja mogu dati ekonomski prihvatljive prinose u uslovima opštine Šekovići.

– Studija bi trebalo da bude završena do kraja jula i tada ćemo imati jasnu sliku šta možemo ovdje da radimo u pogledu proizvodnje ljekovitog bilja. Donatori koji nas uvjeravaju da su veliki izgledi da će projekat dobiti podršku i ako sve bude urađeno kako treba, očekujem da već od jeseni krene provođenje projekta – rekao je za Rajko Lazić, direktor „Eko-mozaika“ za „Glas Srpske“.

Inicijativa iz Šekovića je lijep primjer brige za unapređenje proizvodnje ljekovitog i medonosnog bilja. Republika Srpska ima posebnu firmu koja se bavi unapređenjem ove proizvodnje. Riječ je o Preduzeću „Ljekobilje“ iz Trebinja. Ovo preduzeće je prošle godine organizovalo regionalne skupove pčelara na kojima je jedina tema bila gajenje ljekovitog i medonosnog bilja. Prve površine već su zasijane na području Višegrada, Sokoca, Gacka, Trebinja i dr.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*