Home » Povrtarstvo » Proizvodnja povrća za cijelu regiju

Proizvodnja povrća za cijelu regiju

Napisao: Radoje Tasić, „Glas Srpske“

Bratski do uspjeha

Braća Nebojša i Njegoš Stojanović najpoznatiji proizvođači povrća u Višegradu postojeće plastenike proširili su ma 200 metara kvadratnih pa se nadaju da će udvostručiti proizvodnju i uspjeti paradajzom snabdjeti cijelu regiju.

– Pod plastenicima smo pošle godine proizveli deset tona paradajza, tri tone krastavaca i paprike ajvaruše i desetak tona krompira na otvorenom prostoru – kažu Stojanovići.

Oni su prodali imovinu opštini Goražde i kupili njive pored Drine u naselju Crnča u Višegradu.

– Ništa ne radimo napamet, već se uzdamo u struku i pamet, pa angažujemo poznate agronome iz Užica da nas posavjetuju kako na što manjem prosoru da postignemo što bolje prinose kvalitetnog povrća – kaže Nebojša Stojanović.

Ovi vrijedni poljoprivrednici zadovoljni su tržištem na koje plasiraju svoje proizvode – Sokolac, Rogatica, Rudo i Goražde, a ponajviše prodaju u samom Višegradu.

– Na stotine kilograma prodali smo na kućnom pragu i dinar zarađen na taj način je najslađi – smješkaju se Stojanovići.
Od svog truda i rada u naselju Crnča živi devetočlana porodica Stojanović. Kažu da su zadovoljni i da ne bi mijenjali sadašnje zanimanje, a onima koji bezuspješno traže posao savjetuju da se „okrenu zemlji u poljoprivredi“.

Podsticaji

Da bi formirali preduzeće i otpočeli porodični biznis Stojanovići su dobili od opštine Višegrad kredit u iznosu od 80.000 maraka. To im je pomoglo da počnu proizvodnju rasada i povrća, ali je problem obrtnih sredstava i dalje izražen.

– Obradovao sam se kad sam čuo da će opština iz budžeta ove godine dodijeliti poljoprivrednicima 100.000 KM kao podsticaj za bolju proizvodnju. To će puno značiti proizvođačima hrane jer nam nešto sredstava stiže i kao podsticaj od Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu – rekao je Nebojša Stojanović.

Facebook Komentari

One comment

  1. Колико се дозволљава коришћење вештачког ђубрива и којег а да се не наруши органска производња поврћа?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*