Home » Pčelarstvo » Pčelarski radovi u julu

Pčelarski radovi u julu

Posljednji mjesec pčelarske godine

Nova godina kuca na vratima

Ovo je posljednji mjesec u staroj pčelarskoj godini. To je istovremeno jedan od najtoplijih mjeseci u godini. Potrebno je naglasiti da je mjesec jul veoma kritičan za pčele jer treba pripremiti zajednice za avgustovsko odgajanje zimskih pčela. Dobra paša, koju u ovom mjesecu treba pronaći, najbolje je rješenje. U protivnom stvaraće se nekvalitetne ljetne pčele koje treba da počnu odgajati zimske pčele, a što takve to ne mogu uspješno činiti. Ako paša u ovom mjesecu potpuno podbaci neophodno je pčele prihranjivati. Naravno ne samo šećerom – šećerni sirup. Potrebno je miješati šećer s medom – najbolje bagremovim i lipovim. (Zvonko Čondić)

U vrijeme suncokretove paše, ukoliko nismo u blizini rječnih tokova ili kanala, obavezno moramo obezbijediti našim pčelama i kvalitetno pojilo. Svježi suncokretov nektar, bez obzira koliko sadrži u sebi vlage, nije dovoljan da obezbijedi dovoljne količine vode za život pčelinje zajednice. Godinama primjećujem da mnoge kolege o tome ne vode dovoljno računa i da su im pojila uglavnom potpuno suva, a onda se pčele sa takkvih pčelinjaka orijentišu i pronalaze vodu kod onih pčelinjaka koji su snabdjeveni pojilom. Posljedice ovakve neprijatne situacije su da jedan pčelar donosi višestruko veće količine vode i za svoje i za okolne pčelinjake i postoji realna opasnost prenosa pčelinjih bolesti. (Živoslav Stojanović)

Radovi na pripremi pčelinjih društava za zimu počinju već u julu. Ustvari, da bismo imali uzimljena jaka pčelinja društva, dobar proljećni razvoj i snažne zajednice u bagremovoj paši, u julu moramo otpočeti sa pripremnim radovima, a to su: testiranje kvaliteta nove matice, osvježavanje „krvi“ kod pčela, sprečavanje bolesti, širenje prostora u plodištu… Ovom prilikom samo nešto više o osvježavanju „krvi“ kod pčela.

Napredan pčelar nastoji da odnjeguje najkvalitetnije matice. Pri tome, odabira materijal za podmladak od najboljih pčelinjih zajednica. Nije dobro da isti koristi isključivo sa svog pčelinjaka više godina. Treba obratiti pažnju i na ukrštanje. Poznato je da matica ide na oplodnju u takozvana prirodna sparivališta, gdje dolaze trutovi iz svih pčelinjaka u okruženju. Vremenom će sve te pčele biti međusobno u bližem ili daljem srodstvu. Da bi se, bar povremeno, izbjeglo takvo sparivanje, neophodno je unijeti jedan broj novih matica, kako bi došlo do osvježavanja krvi kod pčela na tom podrušju. Praksa „osvježavanja krvi“ široko je prihvaćena u našem pčelarstvu, mada u posljednje vrijeme ima mišljenja da to nije neophodno. Nove matice treba da potiču sa pčelinjaka udaljenih najmanje tridesetak kilometara. Od njih će se dobiti trutovi, radi osvježavanja krvi. Oni će učestvovati u oplodnji domaćih matica koje sa njima nisu u srodstvu. (Milan Vraštanović)

Ovo je mjesec kada se prave završni računi za ovu pčelarsku godinu jer znamo da u pčelarstvu juli važi kao zadnji mjesec pčelarske godine. Trebamo sabrati uloženo i dobit i vidjeti iz naših dnevnika u poređenju sa prethodnim godinama, kakva je ova godina bila, jesmo li mogli više i bolje pripremiti pčele za pojedine paše i izvući određenu pouku iz eventualnih grešaka kako bi dogodine postigli još bolje rezultate.

Naravno pripremiti se za nastupajuće sajmove, tribine, okrugle stolove i svaku drugu manifestaciju na kojoj mi pčelari možemo uzeti učešće. Svakako bih podvukao da ubuduće moramo malo više poraditi na edukovanju naših građana o pčelinjim proizvodima, sa akcentom korištenja i upotrebe krsitalisanog meda, jer samo tako možemo pobijediti razne falsifikatore ako ljudima objašnjavamo koje su to razlike između pčelinjeg meda i falš meda… (Sulejman Alijagić)

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*