Home » Pčelarstvo » Nema više „grlom u jagode“

Nema više „grlom u jagode“

Iz Udruženja pčelara „Matičnjak“ iz Mrkonjić Grada

Sjajni uslovi

Malo je krajeva koji imaju tako povoljne uslove za pčelarenje kao što ih ima okolina Mrkonjić Grada. U pitanju su brdsko-planinski tereni na nadmorskoj visini od 300 do 1.500 metara sa najraznovrsnijim medonosnim biljem. Područje smješteno u zagrljaju Manjače, Lisine, Čemernice i Dimitora nema nikakvih zagađivača, upotreba mineralnih đubriva i hemijskih sredstava je skoro nikakva pa je med iz ovih krajeva nadaleko poznat po kvalitetu. Za njega se čulo čak i  zapdnoevropskim zemljama.

Prema procjenama čelnika Udruženja pčelara „Matičnjak“ iz Mrkonjić Grada u ovoj opštini ima oko 250 pčelara, ali tek svaki peti je član ovog udruženja!? Pored ovdašnjih pčelara na ove medonosne terene veoma često pristižu i seleći pčelari iz bližih i daljih krajeva. Njihov privremeni boravak  ovdje i rad po principu „lako ćemo“ nije u skladu sa nastojanjima Udruženja pčelara „Matičnjak“ da se kontinuirano i sistematski radi na stvaranju uslova za unapređenje pčelarstva u okolini Mrkonjić Grada. Pojavljuju se i pojedini pčelari koji nisu članovi nijednog udruženja i oni najčešće nemaju potrebnu dokumentaciju o zdravlju svojih pčela.   To je bio razlog da su pčelari predložili, a odbornici Skupštine opštine Mrkonjić Grad prihvatili inicijativu da se uslovi držanja i gajenja pčela regulišu posebnom opštinskom odlukom. Koliko je poznato, to je jedina odluka te vrste u Republici Srpskoj pa i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Slavko Savić

– Ovom odlukom imamo za cilj da spriječimo pčelare koji se nekorektno ponašaju na ispaši – riječi su Slavka Savića, predjsednika „Matičnjaka“. – To su oni koji dolaze na pašu sa pčelama koje nemaju dokumentaciju o zdravstvenom stanju pa postoji opravdana bojazan da nam takva „stada“ ne donesu neku bolest,  te zaraze i naše pčele.  Zaštita zdravlja naših pčela je prioritet i nikako ne smijemo dozvoliti da naša pčelinja društva stradaju od onih koje privlači naše bogatstvo medonosnog bilja i ekološki čista sredina. Reda mora da bude, to je od koristi kako za nas ovdašnje pčelare,  tako i one koji ovdje dolaze.

Odluka o uslovima držanja i gajenja pčela reguliše i mnoga druga bitna pitanja kao što su: uslovi za stavljanje pčelinjih proizvoda  i pčelinjih društava u promet, zdravstvena zaštita pčela, lociranje stacionarnih i pokretnih pčelinjaka i dr.

Posljednjih godina došlo je do značajnijeg napretka pčelarstva u opštini Mrkonjić Grad. Zasluge za takva kretanja pripadaju i Udruženju pčelara „Matičnjak“. Svakako da nije izostala podrška i razumijevanje lokalne zajednice. Očigledno je da su ovdje odbornici i opštinski čelnici shvatli da pčelarstvo, pored proizvodnje pčelinjih proizvoda, ima i veliki značaj za oprašivanje raznih vrsta bilja,   pa je stoga značajno za ukupni privredni razvoj ovog kraja.

– Odlukom o uslovima držanja i gajenja pčela predviđene su i odgovarajuće sankcije. Novčane kazne za pravna lica kreću se od 1.500 do 5.000 konvertibilnih maraka za pravna, te 150 do 500  za odgovorna lica. Za fizička lica propisane su kazne u rasponu od 150 do 1.000 konvertibilnih maraka. Zato cijenim da bi svi oni koji  sele pčele na pašu na područje opštine Mrkonjić Grad trebali blagovremeno da kontaktiraju  Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti Administrativne službe opštine Mrkonjić Grad kako bi izbjegli eventuelne neprijatnosti i obezbijedili da njihov boravak na paši bude u skladu sa važećom odlukom – rekao nam je na kraju Slavko Savić, predsjednik Udruženja pčelara iz Mrkonjić Grada.

P. ILIĆ

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*