Home » Pčelarstvo » Naši prijatelji – valjevski pčelari

Naši prijatelji – valjevski pčelari

Iz Udruženja pčelara „Omarska“ u Omarskoj piše Drago Obradović

Drago Obradović

Pčelari iz Omarske su se uvijek zalagali za druženje i saradnju sa susjedima. Međutim, mi smo ponosni i na dugogodišnje prijateljstvo i uspješnu saradnju sa pčelarima iz Valjeva. Već na osnivačkoj Skupštini našeg udruženja pčelara donijeli smo zaključak da novoosnovano udruženje ostvari saradnju sa nekim od pčelarskih udruženja u Srbiji. Ocijenili smo da bi nam takva saradnja bila od velike koristi jer smo bili mlado udruženje bez iskustava.

Pismeno smo se obratili tadašnjem predsjedniku Saveza pčelarskih organizacija Srbije gospodinu Miljku Šljiviću sa molbom da nam pomogne da realizujemo svoju zamisao. Dobili smo njegovu podršku i on je predložio da to bude društvo pčelara sa dugogodišnjom tradicijom iz Valjeva. Tadašnji predsjednik Društva pčelara „Valjevo“ Radule Teufilović sa zadovoljstvom je stavio naše pismo na dnevni red jedne od sjednica Upravnog odbora i donijeta je odluka o saradnji sa Udruženjem pčelara iz Omarske. Uslijedio je poziv da posjetimo pčelare iz Valjeva. U gradu na Kolubari boravili smo 27. i 28. marta 2004. godine i to Dragan Cvijić, zamjenik predsjednika, Mile Sredić, sekretar i ja, koji sam tada bio na dužnosti predsjednika. Srdačno smo dočekani i taj prvi susret će nam ostati u nezaboravnom sjećanju. Upoznali su nas sa dugogodišnjom tradicijom razvoja pčelarstva, a potom i sa istorijskim i spomenicima kulture u Valjevu. Posebno smo bili oduševljeni posjetama manastirima Ćelije i Lelić. U ovom drugom manastiru razgledali smo i manastirski pčelinjak. Našem susretu pridružio se i Miljko Šljivić, predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije. U njegovom društvu bili smo gosti kod uglednih pčelara valjevskog kraja Ranka Gligorijevića, Svetlane Gagić i Cvetka Cakića. Na svim ovim pčelinjacima gospodin Šljivić nam je teoretski i praktično iznio svoja iskustva sa pčelarenjem LR košniama.

Po povratku u Omarsku informisali smo naš Upravni dobor i uputili pismo zahvalnosti.

Zajednička slika

Uzvratna posjeta pčelara iz Valjeva realizovana je već 17. i 18. jula iste godine. Naši gosti bili su Radovan Đuričić, zamjenik predsjednika, te članovi Upravnog odbora Dragan Radin, Lena i Ranko Gligorić, Kosana i Cvetko Cakić te predsjednik SPOS-a Miljko Šljivić. Upoznali smo ih sa istorijom i privrednim razvojem našeg kraja, a posebno sa ciljevima i planovima u razvoju pčelarstva. Gosti su posjetili pčelinjake Dragana Cvijića, Jelenka Dobroša i Dragomira Vujkovića te istorijske spomenike manastir Gomjenicu i Memorijalni centar Mrakovica. Drugog dana posjete gospodin Miljko Šljivić je održao predavanje za naše pčelare na temu „Tehnologija pčelarenja sa LR košnicama“. Posjeta predavanju je bila odlična. Među oko sto pčelara pored naših članova bili su i naši prijatelji iz Prijedora, Banja Luke i Kola. Rastali smo se na zajedničkoj večeri uz razmjenu prigodnih poklona.

Dobra saradnja pčelara Valjeva i Omarske krunisana je 7. jula 2005. godine potpisivanjem Povelje o bratimljenju. Taj čin je obavljen u Valjevu u prisustvu predsjednika opštine, drugih zvaničnika i velikog broja pčelara iz Omarske, Valjeva i okoline. Od tada saradnja dobija na intenzitetu i stalno ide uzlaznom linijom. Ona se ogleda u razmjeni posjeta, razmijeni mišljenja i iskustava na redovnim godišnjim skupštinama, pčelarskim manifestacijama kao što su „dani meda“, isporuci matica i sl.

Sada razmišljamo o donošenju Deklaracije o dugoročnoj saradnji pčelara iz valjevskog i potkozarskog kraja s tim što bi se naglasak stavio na veću brigu o podmlađivanju pčelarskih udruženja. Na tak način obezbijedili bismo da našu započetu saradnju nastave mladi pčelari. Jer, sigurni smo, mnogi mladi koji su bez posla u ovoj grani poljoprivrede mogli bi naći izvor prihoda za egzistenciju. A mi stariji bi im mogli pružiti neophodnu pomoć u stručnom i praktičnom radu.

Povodom desetogodišnjice postojanja i uspješnog rada našeg udruženja pripremićemo posebnu  monografiju. Na tom poslu sam uveliko angažovan. Na njenim stranicama, sigurno je, naći će se i tekstovi o našem prijateljstvu sa pčelarima iz Valjeva. Naša saradnja najbolje pokazuje koliko je bitno da pčelari kontinuirano održavaju veze i druže se.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*